Új-Zéland új vízum kategóriát hoz létre a csendes-óceáni szigetekről érkező klímamenekültek számára

Az emelkedő tengerszint miatt egyre többen kényszerülnek arra, hogy elhagyják otthonukat a csendes-óceáni térségben. Miközben néhány szigetország azon munkálkodik, hogy teljes lakosságát átmenekítse a szomszédos szigetek valamelyikére, Új-Zéland újonnan megválasztott kormánya – a világon elsőként – egy klímamenekült-program kidolgozásába kezdett.

Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke különleges menekült vízumot szeretne létrehozni azok számára, akik az emelkedő tengerszint miatt kénytelenek elhagyni otthonukat. A kormány idén kívánja megvitatni a tervezetet a csendes-óceáni államokkal, és évi 100 fő számára nyújtana ilyen típusú vízumot. A miniszterelnök asszony szerint a klímaváltozás súlyosan érinti mind a saját országát, mind pedig a környező szigetországokat. Személyes és nemzeti felelősségének tartja, hogy országa is részt vállaljon a probléma megoldásában.

A miniszterelnök bejelentése komoly fordulatot jelent az ország életében. Néhány évvel ezelőtt ugyanis Új-Zéland elutasította egy Kiribatiról származó férfi, Ioane Teitiota befogadási kérelmét, ami akkor nagy visszhangot váltott ki a nemzetközi sajtóban. A közeli szigetcsoportról származó, háromgyermekes férfi az emelkedő tengerszint miatti fenyegetettségre hivatkozva folyamodott menekült státuszért, az új-zélandi legfelsőbb bíróság azonban elutasította menedékkérelmét. Az elutasítást azzal indokolták, hogy a menekültügyi megállapodás értelmében Teitiota nincs veszélyben, ha hazatér Kiribatiba. A bíróság azzal érvelt, hogy Kiribati kormánya bizonyára minden tőle elvárhatót megtesz annak érdekében, hogy állampolgárait megvédje a fenyegető környezeti ártalmaktól (Kiribati helyzetéről már korábban is beszámoltunk a 35. Kislábnyom hírlevélben).

A 90-es évek eleje óta évi 3 mm-rel emelkedik az óceánok szintje. A tengerszint-emelkedés és az egyre szélsőségesebb időjárási események (pl. ciklonok, áradások) miatt már egész közösségek voltak kénytelenek elhagyni otthonukat és átköltözni más, magasabban fekvő csendes-óceáni szigetre. Kiribati kormánya földeket vásárol fel Fidzsiben, hogy hosszútávon biztosítsa a lakosság élelmiszer-ellátását, mivel az éghajlatváltozás veszélyezteti a mezőgazdasági területeiket. Fidzsi ígéretet tett arra, hogy ha Kiribati víz alá kerül, befogadja az onnan érkezőket.

Elemzők szerint üdvözlendő, hogy Új-Zéland lépéseket tesz azok védelme érdekében, akikre jelenleg nem terjednek ki a nemzetközi menekültügyi törvények, különösen egy olyan időszakban, amikor sok nyugati ország inkább megerősíti a határait. Más szakértők arra intenek, hogy jóval nagyobb nemzetközi figyelmet kellene fordítani a globális széndioxid-kibocsátás csökkentésére, mert így a probléma kiváltó okát, azaz a tengerszint további emelkedését lehetne megszüntetni. Ezáltal a szigetlakók nem kényszerülnének arra, hogy elhagyják otthonukat.

 

 

Fordítás és összefoglaló: Király Andrea, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2018. januári (104.) számában.

 

Forrás: http://www.straitstimes.com/asia/australianz/new-zealand-creates-special-refugee-visa-for-pacific-islanders-affected-by-climate

2. kép forrása: http://www.abc.net.au/news/2010-06-03/pacific-islands-growing-not-sinking/851738