Ünnepek kislábnyomon

Hogyan lehet az ünnepeket, a pihenést, szórakozást, szünidőt klímabaráttá, energiatakarékossá tenni? Ehhez nyújtanak segítséget az ABC-sorrendben összegyűjtött tippek és ötletek :-)

Áttekintés – kislábnyomos ünnep szervezése

Kezdjük mindjárt azzal, hogy ha időben átgondoljuk, hogyan is szerezzünk be, szervezzünk meg és bonyolítsunk le mindent, rengeteg energiát, erőforrást és felesleges költséget meg tudunk spórolni. A tervezgetés közben pedig azt is felderíthetjük, honnan szerezzük be a szükséges dolgokat, hogy se nekik, se nekünk ne kelljen sokat “utazniuk”.

További fontos szervezési szempontokat találunk itt!

 

Az ünnepi készülődés kislábnyomos ABC-je

Adományozás

Akkor ünnep igazán a karácsony, ha azokra is gondolunk, akiknek a törődésből, gondoskodásból kevesebb jut. „A karácsony egyik legfontosabb üzenete: a cselekvő szeretet, a szegények, a hiányt szenvedők támogatása. Karácsonykor nemcsak beszélni kell a szeretetről, hanem kézzelfogható segítségre, valódi cselekvésre van szükség.” (Ökomenikus Segélyszervezet)

 

Néhány adakozási lehetőség, ahol szervezett keretek között gyűjtenek rászoruló gyerekeknek, családoknak:

www.adjukossze.hu; http://ciposdoboz.hu; http://mikulasgyar.hu; Magyar Élelmiszerbank Egyesület; Ökomenikus Segélyszervezet

Ajándék

A karácsonyi ünneplésben a főszerep az együttlété kellene, hogy legyen. Az is tény azonban, hogy ajándékozni öröm... Milyen ajándékot készítsünk, ha el szeretnénk kerülni a boltokat, környezetbarátak és energiatudatosak szeretnénk lenni, és ha lehet, spórolni is szeretnénk? A címben lévő linkre kattintva olyan ötleteket találunk, amelyek elkészítésébe, megvalósításába a család apraját-nagyját bevonhatjuk. További 50 dolog, amit magunk készíthetünk.

Kevesebb ajándék

A karácsonyi ünnepek és a vásárlási őrület már a kisgyerekek fejében is összetartozó dolgok. Mire kamaszok lesznek a „cucc” és az „ünnepek” szinte ugyanazt jelentik. Hogy a december mégse az ajándékhalmozásról szóljon, összeszedtünk tíz fontos ötletet, amellyel segíthetünk tizenéves gyermekünknek felfedezni az ünnepek valódi értelmét.

Csomagolás

Környezettudatos ajándékcsomagolási módok Japánból, csomagolási hulladékot csökkentő ötletek.

Digitális detox

Egész évben a téli ünnepekkor van a legtöbb időnk, lehetőségünk kivitelezni a kütyüktől való szabadulást. Jelöljünk ki két teljes napot, amikor semmire és semmilyen eszközzel nem használjuk az internetet: nincs emailezés, nincs Netflix vagy Instagram. Csak mi és a szeretteink. Társasjáték, könyv, délutáni korizás.

Energiatakarékos karácsony

A munkaszüneti napok meglehetősen energiafaló időszakai az évnek. Különösen igaz ez az év végi ünnepnapokra, amikor sokan hosszabb időt töltenek otthon, és ilyenkor a rokonok, barátok látogatása is gyakori. Nem is beszélve az ünnepi fényekről!

Mindez igencsak megkergeti a mérőórák mutatóit, ezért nem árt utánajárni, hogyan csökkenthetjük energiafelhasználásunkat.

Fa vagy termőág

A karácsonyfa elterjedése előtt a magyar nyelvterületen általános volt a termékenységet, életet jelentő termőág állítása. Háztartásonként egy ág – nagy lépés lenne a kislábnyomos karácsony felé! Fára, alternatív fára és dekorációra vonatkozó kislábnyomos ötleteket itt találunk.

Madáretetők

A tél beköszöntével ne feledkezzünk meg a madarakról sem! Hétköznapi tárgyakból, kidobásra ítélt csomagolóanyagokból is készíthetünk a célnak kiválóan megfelelő etetőket.

Pihenés klímabarátan

Ha esetleg elfelejtettük volna, milyen sok egyszerű, hétköznapi tevékenység adhat örömet és nyújthat nagyszerű kikapcsolódást, íme egy 50 tételt tartalmazó lista emlékeztetőnek – csupa olyan ötlet, amely általában nem kerül be a tennivalóink közé, pedig ha valamire, ezekre az elfoglaltságokra érdemes időt “pazarolni”!

Receptek

Klímabarát (szezonális, helyben – lehetőleg vegyszermentesen - termesztett alapanyagokból készült) ünnepi recepteket találunk itt, ünnepi menüket itt, karácsonyi gyümölcskenyeret itt.

Síelés

A természet lágy ölén síelők milliói hódolnak szenvedélyüknek minden szezonban, sajnos jelentős környezeti károkat okozva az európai hegyvidékeken. Miközben a lejtők, erdők, hósipkás hegycsúcsok vendégszeretetét élvezzük akár itthon, akár külföldön, igyekezzünk csökkenteni kikapcsolódásunk környezeti hatásait!

Szerkesztette: Antal Orsolya, GreenDependent

További kislábnyomos ünnepi ötletek:

Kislábnyomos ünnepi/adventi naptár 2016

Képek forrása:

http://grammalmo.sehttps://sk.pinterest.comhttp://www.costadelsolmagazin.comhttps://snappyservices.com