A tundra olvadásával elszabadul a pokol?

Mostanság különös dolgok történnek Észak-Szibériában, az örökké fagyos tundra vidékén. Tavaly augusztusban egy fiatal fiú halt meg lépfenében (más néven anthraxban) a Jamal-félszigeten, és további 20 ember került kórházba ezzel a rendkívül fertőző betegséggel. Lépfenés esetet utoljára 75 éve regisztráltak a térségben; a mostani egy intenzív hőhullámot követően történt, amikor a 30 fok fölé emelkedő hőmérséklet eredményeként olvadásnak indult az állandóan fagyos talaj.

A rendkívül fertőző lépfene baktérium egy megfagyott rénszarvasból került a levegőbe, amikor a tetem a hőhullám hatására kiolvadt; az életre kelt spórák megfertőztek egy rénszarvascsordát, és a betegség átterjedt az állatokról a helyi lakosokra.

Idén júniusban pedig hatalmas robbanás rázta meg a levegőt a Jamal-félszigeten. A közelben táborozó rénszarvaspásztorok a magasba felcsapó láng-és füstoszlopokról számoltak be, és egy hatalmas krátert találtak a közelben. Valószínűleg ez is a fagyos területek felmelegedésére vezethető vissza; a korábban megfagyott növényi vegetáció kiolvadt, és a levegőbe kerülő, rendkívül gyúlékony metángáz felrobbant. Az elmúlt három évben 14 hasonló, hatalmas krátert találtak a térségben. Az első egy 50 m széles, 70 m mély, meredek falú kráter volt,  körülötte rengeteg kőtörmelékkel.

Olyan eset is többször előfordult Szibériában, hogy megremegett a talaj; a föld alatt felszabaduló metánbuborékok miatt ugyanis úgy megingott a föld, mint egy gumimatrac. Még ijesztőbb volt az a néhány eset, amikor a szibériai és alaszkai fagyott tavakból felszabaduló metán hatalmas lángoszlopokban tört a felszínre.

A metán azért nagyon aggasztó anyag, mert a szén-dioxidnál 20-szor erősebb üvegházhatású gáz. Ha nagy mennyiségű metán szabadul fel az Északi-sarkvidéken, az komoly veszélyt jelenthet a globális éghajlatra, tovább emelve a légkör hőmérsékletét.

Fordítás: Király Andrea, GreenDependent

Forrás: https://www.theguardian.com/environment/2017/jul/20/hell-breaks-loose-tundra-thaws-weatherwatch?CMP=share_btn_fb