Történelmi fordulat: jövőre beérheti a napenergia az atomenergiát kapacitás terén

Szakértői előrejelzések szerint a globális napenergia-kapacitás néhány hónapon belül meghaladja a teljes nukleáris kapacitást. 

A jelenlegi nukleáris kapacitás mintegy 391,5 gigawatt, a napenergia-kapacitás azonban ez év végére várhatóan eléri a 390 gigawattot, köszönhetően a nyolc százalékos keresletbővülésnek – derült ki a GTM Research jelentéséből.

Habár ez mérföldkőnek számít a megújulók terén, az atomerőművek továbbra is sokkal több elektromos energiát termelnek, mint a napelemek; évente mintegy 2,5 millió gigawattóra származik atomenergiából, míg a napelemek évi 375,000 gigawattóra energiát termelnek.

A GTM honlapján nyilatkozó Stephen Lacey hangsúlyozza, hogy az idén kiépülő napelem-kapacitás mértéke minden eddigi rekordot megdönt; év végéig 81 gigawattal bővül a szektor, ami több mint kétszerese a 2014-ben kiépített kapacitásnak. Továbbá harminckétszer annyi, mint a tíz évvel ezelőtt kiépített teljesítmény (2000-ben a globális szinten kiépített napenergia-kapacitás 150 megawatt volt.)

„Egy sokatmondó statisztika szerint 2022-re a globális kapacitás valószínűleg eléri a 871 gigawattot. Ez mintegy 43 gigawattal több, mint az akkorra kiépülő teljes szélkapacitás. Továbbá kétszer annyi, mint a jelenlegi nukleáris kapacitás” – tette hozzá a szakértő.

Habár a napenergia-kapacitás jelenleg csupán 1,8 százalékát teszi ki a globális áramtermelésnek, a Nemzetközi Energia Ügynökség előrejelzései szerint egy „erőteljes növekedési forgatókönyv” szerint ez a kapacitás 2050-re 16 %-ra emelkedhet; ezzel pedig a napenergia válhat a legjelentősebb energiaforrássá. Mr Lacy hozzáteszi, hogy az utóbbi három évben a napenergia-szektorban történő bővülés és költségcsökkenés jelentősen meghaladta az előrejelzéseket. Mindeközben a nukleáris szektorra jellemző magas költségek és lassú kiépítés, valamint a versenyképes megújuló alternatívák miatt a globális atomszektor bizonytalanná vált. A szakértő szerint évről évre egyre világosabbak ezek a trendvonalak.

Az érdekesség kedvéért érdemes megjegyezni, hogy egy óra alatt annyi napenergia érkezik a Földre, amely képes lenne egy teljes éven át fedezni az emberiség energiaigényét.

 

Fordítás és összefoglaló: Király Andrea, GreenDependent

Forrás: http://www.independent.co.uk/environment/solar-panel-capacity-nuclear-energy-months-clean-energy-renewables-electricity-a7906291.html