Nemzeti Ökofalu Ügynökség Szenegálban

Az első nemzetközi Ökofalu Csúcstalálkozót tavaly decemberben tartották Szenegálban. 40 ország 120 küldötte érkezett a rendezvényre, amelyet nem véletlenül szerveztek Dakarba: a szenegáli kormány – a miniszterelnök aktív támogatásával – az elmúlt években már száz falut látott el az öko életmódhoz szükséges technológiával és módszerekkel, és 2018-ig további 500 falut terveznek átalakítani.


A szenegáli ökofalu stratégia célja, hogy apránként az ország minden második falvát ökofaluvá fejlesszék, ami más, a klímaváltozásra választ kereső, a vidéki elvándorlást és erdőpusztítást megoldani kívánó kormányok számára is példamutató lehet.


Dakartól kb. 80 km-re található az ezer lakosú Mbackombel mintafalu, ahol a látogatók élőben is megtekinthetik a projekt működését. Az áramot a faluban – a számítógépekhez, Internethez, világításhoz - napelemek biztosítják, van öntözőrendszer és vízkészletmenedzsment, van energiatakarékos vályogtűzhely, az állatok trágyájából biogázt állítanak elő, és napenergiával is főznek. A falusiak értenek a klímabarát gazdálkodáshoz, és biozöldségeket termesztenek. A faluban nagyobb az élelmiszerbiztonság, van jövedelem, egészségesebb a környezet, és a fiataloknak sem kell elhagyniuk a települést, ha dolgozni akarnak.

 

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2015. júniusi (74.) számában

 


Források és további információ itt, itt és itt. (Utolsó elérés: 2015.06.30.)