Laptop helyett fejősajtár

A laptopot és vetítőprojektort cserélte kaszára és fejősajtárra Gyergyóújfaluban Bányász József, és kialakította családi, kisléptékű (minta)gazdaságát.

A családjáról készült kisfilm kedves és hasznos gondolatotokat tartalmaz. És rengeteg igazságot.

A Kislábnyom hírlevél a közelmúltban több lapszámban is foglalkozott a felelős állattartással, és helyet adott a különféle véleményeknek a húsfogyasztás témakörében.

Bányász József maga mögött hagyta a „mesterséges” irodai munkát a gyulafehérvári Caritas vidékfejlesztési irodájában és az „életközeli” istállói munkát választotta. Munkaköre már nem a pályázati határidőkre fokuszál, hanem életekről gondoskodik. Új munkatársai nem rendelkeznek nyelvvizsgával vagy doktori diplomával. Tamáska, Berta, Bogi... életet adó szarvasmarhák a maguk egyszerűségében.

Jóska gyakorlatba helyezte azt a tudást, amit őseitől örökölt, majd papírlapról és képernyőről megtanult. Megéli a mindennapokban az elméleti, elsajátított tananyagot. Bárcsak minden döntéshozó követné a példáját és kipróbálná gyakorlatban is, legalább egy rövid időre, vélt elméleti tudását!

A váltásról és kezdeményezésről szóló 26 perces kisfilm megnyugtat és ugyanakkor kizökkent a komfortzónánkból. Nézze, hallgassa mindenki, és gondolkodjon el saját életútján.

 

 

Összefoglaló: Péter Emőke, Eco Trend Egyesület, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2018. április (106.) számában.

 

 

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=I21Y3tCED_c

Kép forrása: liget.ro és székelyhon.ro