Hulladékból épült a hulladékmentességre törekvő faluban a közösségi söröző

A Japánban épült Kamikatz Közösségi Ház tervezése és működése a falu lakosságának fenntartható álmai alapján valósult meg: majdnem teljes mértékben újrahasznosított hulladékból épült.

A Hiroshi Nakamura&NAP által tervezett épület sörfőzdeként és sörözőként működik, de egy olyan közösségi tér, ahol helyet kap a lakosság hulladékközpontjának boltja és egy étterem is.

 

A falu (Kamikatsu), ahol a sörfőzde és közösségi tér található, azért is különleges, mert tudatos és hosszútávon tervező lakói 34 féle hulladékcsoportba szelektálják az általuk termelt szemetet, ezeket a csoportokat újrahasznosítják, majd a termékeket értékesítik a település „0 Hulladék-Központ” boltjaiban. Céljuk, hogy teljesen „hulladékmentessé” váljanak 2020-ra.

A közösségi házuk gyorsan a település „jelkép”-évé vált, oldalfalát 8 méter magasan, elhagyatott házak ablakaiból építették.

A belső berendezése a mostanában divatossá vált romkocsmák belsejére és hangulatára emlékeztet, rengeteg improvizált ötlet valósul meg a terekben. Hulladékká vált gépek és alkatrészek kapnak új funkciót, működésképtelen berendezések válnak újraértelmezve használhatóvá.

 

A már magvalósult példát tanulmányozva rácsodálkozunk, hogy mennyire korszerűt és egyedit lehet építeni idejétmúlt alapanyagokból.

Fordítás és összefoglaló: Péter Emőke, GreenDependent és Eco-Trend Egyesület

 

Források: http://www.nakam.info/en/, https://www.treehugger.com/green-architecture/brewery-pub-made-recycled-materials-zero-waste-town-hiroshi-nakamura-nap.html

Képek forrása: Kamikatz Public House