Hogyan töltsünk kevesebb időt a telefonunkkal

Kezdjünk rögtön egy brit piackutatás számadatával, mely szerint az átlag okostelefon használó 221-szer néz rá a telefonjára naponta.. Rémisztően hangzik! Sokan szeretnénk több időt tölteni telefon nélkül, messze a képernyőtől, de egyáltalán nem olyan könnyű, mint elsőre tűnik. Az alábbi tippek reméljük, segítenek azoknak is, akik telefonnal a kezükben kelnek és fekszenek, de szeretnének ezen változtatni.

1.    Tekintsük függőségnek - Segíthet, ha már rögtön az elején szembe nézünk a ténnyel: függővé váltunk. Alig várjuk, hogy ránézhessünk a „hírekre”, megtudjuk kivel mi történt, mi zajlik a nagyvilágban. Szeretjük, hogy a telefon eltereli a figyelmünket a munkáról, gondokról stb., és észre se vesszük, hogy olyan alkalmazások hálójában élünk, amelyek minden létező neurológiai, pszichológiai, szociológiai trükköt bevetnek a felhasználó megtartására.

2.    Számoljunk - A változás első lépése a tudatosság. Figyeljük a napi telefonhasználatunkat: húzzunk strigulát a határidőnaplónkba (ha még van...) valahányszor ránézünk a telefonra, és a nap végén adjuk össze a vonalakat. Lehet, hogy csak tíz percet töltöttünk adott alkalommal a képernyőt bámulva, de utána fél órába telik visszanyerni a koncentrációnkat!

3.    Kapcsoljuk ki az értesítéseket - Minden, ami csörög, pittyeg, vagy villog, elvonja a figyelmet – nem csak a miénket, a körülöttünk lévőkét is. Az új információt hajlamosak vagyunk prioritásként kezelni, biztos valami fontos, gondoljuk, és nehezen tudjuk visszafogni a kíváncsiságunkat. Hogy ettől megszabaduljunk, vegyük le a hangot/fényjelzést a telefonról és csak néha-néha nézzünk rá.

4.    Offline az új luxus - Hogy leszokjunk az állandó telefonellenőrzésről, kezdjük el felosztani a napunkat elérhető (online) és nem elérhető (offline) napszakokra. Jelöljünk ki egy offline időszakot, és tudassuk mindenkivel, hogy akkor nem leszünk elérhetőek. Mindenki gyorsan hozzá fog szokni, szerencsére mi is.

5.    Gyakorlat teszi a mestert - Nem elérhetőnek lenni nem megy egyből – hozzá kell szoktatnunk magunkat. Hogy az életünkbe ismét visszatérő, tétlennek tűnő „holtidővel” megbarátkozzunk, kezdjük az offline létet apró lépésenként, mindig egy kicsit hosszabbítva a nem elérhető intervallumokat.

6.    Hagyjuk a telefont a táskánkban - Ha tényleg emberi kapcsolatokra vágyunk, ne vegyük elő a telefonunkat. 2012-ben két brit pszichológus megfigyelte, hogyan beszélgetnek az emberek, ha a telefonjaik ki vannak téve eléjük az asztalra. A (lehalkított!) mobil „árnyékában” a résztvevők kevésbé tudtak egymásra hangolódni, kevésbé éreztek empátiát a másik iránt, és beszélgetésük felszínessé vált.

7.    Időről időre hagyjuk otthon a telefont - A gond nem a technológiával van, hanem azzal, hogy hogyan használjuk. Minél messzebb vagyunk a csábítástól, annál könnyebben tudjuk tartani magunkat a telefonmentes életre vonatkozó elképzeléseinkhez. Ha elmegyünk edzésre, sétálni, bevásárolni, szabaduljunk meg a kísértéstől és hagyjuk otthon a telefont.

8.    Vegyünk egy hagyományos ébresztőórát - Az is ismert tény, hogy a lefekvés előtti  telefonozás és tabletezés kialvatlanná tesz, mert a képernyő fénye éberen tartja az agyunkat, nem tudunk ráhangolódni a pihenésre, és a gép kikapcsolása után elég hosszú időre van szükségünk, amíg álomba merülünk. Ne vigyünk telefont és tabletet a hálószobába! Szerezzünk be inkább egy hagyományos ébresztőórát.

9.    Csendre van szükségünk - A The New York Times témában végzett kísérletének eredménye szerint a közösségi média tönkreteszi a koncentrációs képességünket, és nem csak szó szerint butítja az embert, de megnehezíti azt is, hogy az embernek új ötletei támadjanak. Az állandó digitális zaj miatt lassan nem tudunk csöndben lenni, pedig csönd nélkül nincsenek új ötletek!

10.   Tegyünk rendet a közösségi oldalunkon - A Facebook, Twitter, Instagram oldalainkon biztosan találunk olyan embereket vagy szervezeteket, akiket alig ismerünk, vagy akik iránt nem érdeklődünk. Ha többször kedveltünk valamit, terméket, utazási ajánlatot, csoportot stb., az oldalon működő algoritmus a lájkjaink alapján fogja az orrunk elé adagolni a posztokat, és többé nem látjuk például a barátaink híreit. Ellenőrizzük a beállításainkat, szabaduljunk meg a haszontalan információtól, és gondoskodjunk róla, hogy valóban azt lássuk, ami minket érdekel.

11.  A társaság fontosabb, mint a közösségi média - Ha a társasági életet közösségi médiával helyettesítjük, nagyobb eséllyel esünk depresszióba. Ugyan a Facebook segíthet a barátságokat hosszabb ideig fenntartani azzal, hogy jóval gyakrabban „látjuk egymást”, mint az a való életben sikerülne, de ha sosincs személyes találkozás, ezek a barátságok is ugyanannyit érnek idővel, mintha távoli ismerősbe futnánk.

12.  Szervezzünk összejöveteleket offline - Régen is ment, most is fog: feledjük el a szomszédokkal való kapcsolattartásra kitalált applikációt, az állandó üzengetést, egyeztetést, ki-mit-hoz tervezgetést. Elég, ha szólunk három szomszédnak, és megkérjük őket, hogy ők is szóljanak további három-háromnak. Valószínű, hogy ugyanolyan jól fogjuk magunkat érezni a spontánabb bulin is :-)

13.   Nyaraljunk tech nélkül - Sok tanulmányban olvashatunk róla, de valószínű saját tapasztalatból is tudjuk, hogy a technológia-mentes nyaralás pihentetőbb.. De hogy az informatikai és telekommunikációs szektorban dolgozók közül is sokan kütyük nélkül nyaralnak, az mindent elárul!

14.   Mozgás közben nincs telefonozás - Alapszabály: mozgás közben nincs képernyő (legyen az biciklizés, séta, motorozás, autózás), ami két okból is hasznos: egyrészt több idő marad gondolkodni, másrészt csökken a balesetek veszélye.

15.   Tartsuk tiszteletben mások offline idejét - Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ha nem válaszolunk azonnal a beérkező üzenetekre, akkor megvárakoztatjuk és „ignoráljuk” a másikat, akit ez biztos bántani fog.. Ideje elengednünk ezt a félelmünket! Szó sincs ignorálásról és bántásról – mindenki akkor jelez vissza, amikor tud. Tartsuk tiszteletben egymás idejét, és ne várjunk a másiktól azonnali választ, se magunktól azonnali válaszadást!

15+1. Karácsonykor mindenkitől kérjük el a telefont! Tegyünk egy erre a célra kialakított/feliratozott dobozt az előszobába, vagy egy polcra, és abba gyűjtsük a lehalkított mobilokat.

 

További tippek a témában: Digitális méregtelenítés – Szabaduljunk meg a kütyüktől az ünnepek alatt!

 

Fordítás és összefoglaló: Antal Orsolya, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2017. decemberi (103.) számában.

 

 

Forrás: Flow Magazine 20. szám

https://www.flowmagazine.com/read/mindfulness/3-tips-spend-less-time-online.html

Képek forrása: https://www.youtube.com/watch?v=tGHno_D1PrEIllustration made by Isabelle Schippers, 

https://sites.psu.edu/circlepandya/2016/09/23/the-circle-category-three/http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/50187566/http://parokia.net/v/lelkeszek-kozti-szolidaritas/https://sk.pinterest.com/pin/570620215268862146/