Zöld Nőnap

A jeles napok zöldítésébe nem csak a karácsony és a húsvét tartozik! Minden megszokott vagy újonnan átvett, nemzetközi és hazai - nem titkoltan fogyasztásra is buzdító - neves nap akkor lesz igazán kislábnyomos, ha igyekszünk fenntarthatóan ünnepelni, és kímélni a minket éltető Természetet!

Például azzal, hogy nem vásárolunk felesleges ajándékot, csomagolást, üdvözlőlapot, virágot, és most is inkább az együttlétre, az élményekre helyezzük a hangsúlyt.

 

 
Ha mindenáron szeretnénk valamivel meglepni párunkat/szeretteinket, tartsuk szem előtt az alábbiakat: 
 

 

Készítsünk saját ajándékot (vers, barkácsolt meglepetés, szerenád, kinek mire futja a kreativitásából :-)) vagy válogassunk hazai kézművesek termékeiből. De a megpucolt ablakok is számíthatnak ajándéknak! Gyerekekkel is elkészíthető „csupaszív” ötletet találunk itt.

 

Ajándékozzunk felelős csokit - Méltányos kereskedelemből származó, Rainforest Alliance VerifiedTM védjeggyel vagy UTZ logóval ellátott, környezetbarát csomagolású biocsoki jöhet csak szóba!

 

Kerüljük a „koszos” aranyat – Egy átlagos aranygyűrű legyártása több mint 20 tonna bányászati hulladékkal jár! Vásároljunk arany ékszert (és felelős forrásból származó drágakövet) attól a 119 kereskedőtől, akik az Earthworks kezdeményezéséhez csatlakozva elkötelezték magukat a környezetpusztító bányászati gyakorlat ellen.

Vagy válasszunk kézműves, egyéb anyagokból készített ékszert, helyi készítőtől.

 

Élményajándéknak jó lehet a színházjegy, kézműves/alkotó tanfolyam, wellness utalvány, jógabérlet, közös kirándulás stb.

 

Küldjünk elektronikus képeslapot – Például olyanokat, amelyek árából fontos ügyeket támogat pl. az Unicef vagy az Oxfam.

 

Vegyünk hazai termesztésű hagymás, egyéb cserepes vagy „slow flower” virágot - semmiképp se importált, vegyszerekkel kezelt vágottvirág-csokrot ajándékozzunk! Az időtálóbb kézműves virágok, vagy gyerekekkel közösen, újrahasznosított anyagokból alkotott virágok is szóba jöhetnek.

Sokáig a hóvirág volt a nőnap jelképe hazánkban, de 2005 óta védett, ne induljunk neki az erdőnek! Adhatunk viszont hóvirágból is cserepeset, virághagymából mi magunk is hajtathatunk egy csokorra valót!

Nevelhetünk saját virágot is, vagy nagyszerű meglepetés a hazai készítésű magbonbon!

 

  • Adakozzunk kedvesünk/szerettünk nevében nemzetközi vagy hazai zöld szervezeteknek;
  • csatlakozzunk az éppen futó #nemluxustaska kampányhoz, amelyben már nem használt, de jó állapotban lévő, higiéniai termékekkel megpakolt női táskát adományozhatunk;
  • vagy választhatunk olyan kezdeményezést is, amely a klímaválság kezelése érdekében lányok oktatásába fektet.

 

Jó tett helyébe lelki békétidén március 8-án, és az év többi napján is, szánjunk időt és energiát arra, hogy kedvességet, figyelmességet és együttérzést tanúsítunk mások, akár idegenek iránt is. Remek ötleteket találunk „véletlenszerű kedvességekre” például ezen az oldalon!