Térképen a fosszilis üzemanyagok elleni küzdelem

Miközben a világ minden tájáról politikai vezetők érkeztek a németországi Bonnba, hogy részt vegyenek az ENSZ-klímakonferencián, aktivisták – egy növekvő nemzetközi kampány, a Blockadia részeként – blokád alá vontak egy szénbányát a város közelében. A tiltakozással azt üzenték a politikai elitnek: azonnali hatállyal fel kell hagyni a fosszilis üzemanyagok kitermelésével.

A fentihez hasonló akciók és az éghajlati igazságosságért folyó küzdelem minden kontinensen egyre gyakoribb és erőteljesebb. A fosszilis üzemanyagok kinyerése elleni megmozdulások gyűjtőneve a Blockadia. Maga a kifejezés Naomi Klein This Changes Everything című könyvéből származik; olyan nemzetközi konfliktuszónát jelent, ahol a politikai vezetés kudarca miatt az „átlagemberek” veszik át az események irányítását. Nemrégiben pedig egy egyetemi kutatókból álló nemzetközi csapat interaktív térképet készített ezekről a megmozdulásokról. Jelenleg 70 olyan eset szerepel a Blockadia térképen, melynek során helyiek vagy aktivisták egy-egy ártalmas fosszilis projekt megvalósulását próbálták megakadályozni.

A térképen szereplő legelső Blockadia-jellegű ellenállás a 90-es évekre tehető. Ekkoriban történt, hogy a Shell a környezetromboló olajkitermelése következtében tönkretette a nigériai Ogoni nép földjét, és kilenc ogoni vezető meggyilkolásával vádolták. Ezek az események háromszázezres tiltakozást és hatalmas nemzetközi visszhangot váltottak ki.

A 90-es évektől egyre nőtt azon esetek száma, ahol helyiek, őslakosok tiltakoztak a szén-, olaj- vagy földgázkitermelés ellen. Az egyre erősödő küzdelem során sajnos egyre több környezetvédelmi aktivistát gyilkoltak/gyilkolnak meg. Míg tíz évvel ezelőtt hetente egy ilyen gyilkosság történt, 2017-ben heti négyre emelkedett a környezetükért életüket adók száma (erről korábban is írtunk a 99. Kislábnyom hírlevél A környezetünkért „életünkkel és vérünkkel” c. cikkben).

Európai eset is szerepel a Blockadia térképen; a németországi Ende Gelände (jelentése: eddig és ne tovább) mozgalom a bonni klímacsúcs helyszínétől mintegy 50 km-re található lignittelep bezárását követeli, a bánya ugyanis Európa legjelentősebb CO2-kibocsátója.

 

Habár a fosszilis cégek erősek, és a politikai vezetés általában nem támogatja a klímaváltozás elleni küzdelmet, sőt, támogatja is a fosszilis erőforrások kitermelését, a térképen megjelölt 70 esetből 16 sikerrel vette fel a harcot egy-egy fosszilis beruházás ellen. A Blockadia térkép segítséget nyújthat abban, hogy a világ különböző pontjain élő aktivisták egyesíteni tudják erejüket, és nemzetközi szolidaritás alakuljon ki a fosszilis projektekkel szembeni mozgalom terén.

Fordítás és összefoglaló: Király Andrea, GreenDependent

Forrás: http://www.theecologist.org/News/news_analysis/2989436/blockadia_map_reveals_global_scale_of_antifossil_fuel_movement.html

Kép forrása: https://www.commondreams.org/news/2017/11/05/chanting-keep-it-ground-thousands-descend-german-coalfields