Online adatbázis a fenntartható energiás kezdeményezésekről

Elérhető az ENERGISE projekt magyar oldalán egy online adatbázis, amelyben magyarországi, fenntartható energiával kapcsolatos, háztartásokat aktívan bevonó kezdeményezésekről tudhatunk meg többet.

Az adatbázisban összesen 45 ilyen kezdeményezésről tájékozódhatunk; kereshetünk hely és megye alapján, valamint aszerint, hogy az adott projekt milyen módon közelíti meg és javasol megoldást a fenntarthatóbb energiafogyasztás érdekében:

Technológiai eszközökkel, pl. Biobrikett program, melynek keretében mezőgazdasági hulladékból állítanak elő környezetbarát tüzelőanyagot kézi prés segítségével. Előnyei: helyi rászorulók segítése, közösségépítés, munkahelyteremtés.

 

Az egyéni viselkedés megváltoztatásával, pl. Forgó Morgó, energiahatékonysággal kapcsolatos, gyerekeknek és felnőtteknek szóló interaktív weboldal, amely megtakarítási tippekkel, kalkulátorral, játékokkal és videókkal segíti a tudatosság növelését, a környezetbarát szemlélet kialakítását, megerősítését.

 

A mindennapi élethelyzetek befolyásolásával, amikor már összetettebben, a viselkedésre, a társadalmi normákra és a fenntartható fogyasztáshoz szükséges készségek kialakítására is fókuszál a kezdeményezés, pl. EnergiaKözösségek, melynél a programban résztvevő háztartások egy verseny keretein belül változtatják meg mindennapi energiahasználati szokásaikat, az energiafogyasztásukat legalább 9%-kal csökkentik beruházás nélkül, miközben helyi közösségek alakulnak és erősödnek meg.

Komplex kapcsolatok átalakítása révén, amikor is több területen és/vagy több szereplő bevonásával igyekeznek változást elérni, pl. Közösségi Energia, melynek célja, hogy a hazai szakpolitikák, szabályozás és támogatási rendszer megfelelően segítse minél több közösségi kezdeményezésű energiahatékonysági és megújuló energiás projekt létrejöttét.

A magyar adatbázis alapjául az ENERGISE projekt során készített, több mint 1000 kezdeményezést tartalmazó (angol nyelvű) adatbázis szolgált, melyben harminc európai országból származó, fenntartható energiás, háztartásokat bevonó projektek szerepelnek. Az adatbázis alapján képet kaphatunk a fenntartható energia projektek tartalmáról, méretéről és céljairól, amelyek kimondottan az energia végső felhasználásával foglalkoznak, valamint értékelést kaphatunk arról, hogy a kezdeményezések hogyan értelmezik a túlzott energiafogyasztás problematikáját.

 

Összefoglaló: Király Andrea, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2019. júliusi (114.) számában.

 

 

Kép forrása: http://energise.hu