Minősített energiamenedzsment rendszereket építettünk

A GreenDependent a Fenntartható Fenntartó - Compete4SECAP projekt fontos mérföldkövéhez ért december elejére: sikeresen zárult az útmutatásunkkal kiépített ISO 50001 szerinti energia(gazdálkodási) irányítási rendszerek hivatalos tanúsítása.

A Fenntartható Fenntartó – Compete4SECAP projektben négy hazai település - Budaörs, Kaposvár, Pestszentlőrinc-Pestszentimre és Újpest - önkormányzatával működünk együtt. A projekt legfontosabb célja, hogy a korábban már elkészített Fenntartható Energia Akció Terveiket (SEAP) megújítsuk és klímaadaptációs akciótervvel kiegészítve Fenntartható Energia és Klímaakció Tervekké (SECAP) bővítsük, valamint, hogy a végrehajtást az önkormányzat részéről hathatós intézkedésekkel támogassuk.

A legfontosabb ezen intézkedések közül az ISO 50001 nemzetközi szabvány elvárásainak megfelelő energia(gazdálkodási) irányítási rendszerek (E[g]IR) kiépítése és bevezetése, amelynek folyamata a hivatalos tanúsítással zárult: Újpest esetében még június végén, Kaposváron és a Városgazda18 Zrt-nél novemberben, Budaörsön pedig december legelején. A tanúsítás mind a négy önkormányzatnál pozitív tapasztalatokkal zárult: a tanúsítást végző szakemberek mind a négy esetben kiemelték a tanúsítottak elhivatottságát és úttörő szerepét az energiahatékonyság terén (az önkormányzatok közül elsőkként szerezték meg az ISO 50001:2018 szabvány szerinti tanúsítást), valamint a kidolgozott és bevezetett rendszerek alapos felépítettségét és kiemelkedő minőségét.

Bár a rendszerek kiépítése egyelőre mindegyik esetben önkormányzati épületek és intézmények kisebb körére terjed ki, máris számos pozitív hozadéka volt: többek között rendszeressé tette az energiafogyasztási adatok gyűjtését és elemzését, fényt derített mérőeszközök meghibásodására vagy épp tudatosabbá tette az energia-takarékossági lehetőségek kihaszná-lását.

A tanúsítással nem ér véget a munka: az ISO 50001 szabvány megköveteli a bevezetett rendszerek folyamatos fejlesztését, amit a GreenDependent a projekt keretében 2020-ban is támogatni fog.

 

Írta: Horváth Gergő, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2019. decemberi (117.) számában