Másfélfokos karbon-böjt: ünnepeljük a húsvétot fenntarthatóan!

Hírek: 2023. március 27.

 

Kék ibolya, kökörcsin, virul már a rét, ismét közeleg a kislábnyomos húsvét :-) Az idei karbon-böjt részeként készüljünk tudatosan a klímabarát, fenntarthatóbb ünneplésre!

Tippjeinkben ezen a héten a tojásfestés, húsvéti menü, csoki és dekoráció lesz a téma, jövő héten programötletekkel, energiatakarékos locsolóbulival, hulladékhasznosító húsvéti játékokkal jelentkezünk.

 


Zöld húsvét, színes tojással, természetesen!

 
  • Zöldségek és gyümölcsök levével, különböző növényekkel és teafilterrel is pompás színű tojásokat festhetünk, anélkül, hogy szennyeznénk a  környezetet - és így később nyugodtan meg is ehetjük a tojásokat:

 
 

Piros szőlőlé (lilához)

Vöröskáposzta vagy áfonya (kékhez)

Spenót vagy petrezselyem (zöldhöz)

Kávé vagy dióhéj (barnához)

Cékla (rózsaszínhez, piroshoz)

Sárgarépa, narancs- vagy citromhéj, kurkuma (sárgához)

Vöröshagyma héja (piroshoz, narancs-sárgához)

 

 

  • Ellenőrizzük, hogy a tojások ökológiai gazdaságokból származnak-e, vagy legalább szabadtartásúak, ahol a kotlósoknak egészséges takarmányt és környezetet biztosítanak. Válasszunk biotojásokat, vagy a szabadtartásos változatot, amit vagy a dobozáról, vagy a tojásra ütött számból (kezdő szám 0: biogazdaságból, vagy 1: szabadtartásos) ismerünk meg.
  • Ajándékozzunk olyan tojást, ami a kertnek is ajándék! Készítsünk tojásnak álcázott magbombát:  virágfölddel és magokkal, vagy gyúrhatunk papírmasé tojásokat is, maggal és – dekorációnak – virágszirommal keverve.
  • Vásároljunk kevesebbet! Egy ideje ez az ünnep is a lázas vásárlásról és a drága ajándékokról kezd szólni, ahelyett, hogy szeretteinkkel töltenénk csak el egy hosszú, tartalmas hétvégét. Mi magunk  is elkészíthetünk számos dolgot, amit akár ajándékba is adhatunk majd: 50 dolog, amit magunk is elkészíthetünk.
  • A húsvéti hétvégét próbáljuk meg a szabadban tölteni, ha van rá lehetőségünk.


Húsvéti finomságok

Az ünnepi menü összeállításakor válasszunk idényzöldségeket, melyeket a legközelebbi helyi piacon vagy biotermelőtől akár házhozszállítással is beszerezhetünk: cékla, spenót, újhagyma, salátafélék, retek, medvehagyma, sárgarépa, alma stb.

Az energiatakarékos főzési módszerek alkalmazásáról se feledkezzünk meg:

Együnk tavaszi zöldeket

Amíg nem terem a kert, ott a kamra!

 

 


Dekoráció

Gondoskodjunk róla, hogy minél természetesebb anyagokkal dekoráljunk és természetes dekorációban tálaljuk a megfestett tojásokat is. A fonott kosarakban igazi fűvel, virágokkal, barka-ágakkal, újságpapírból vágott fűszálakkal ágyazzunk meg a tojásoknak.

Az ünnepi asztalt díszíthetjük friss retekkel vagy újhagymával :-) 

További dekorációs ötletek ITT.

 


Csokoládé - tudtad?!

  • A legtöbb csokoládégyár pálmaolajat használ termékei előállításához - a pálmaültetvényeket számos helyen a világban az esőerdők helyére telepítik.
  • Az elefántcsontparti és ghánai kakaóültetvényeken igen elterjedt a gyermekmunka alkalmazása, 2 millió gyermek dolgozik sokszor akarata ellenére, rabszolgamunkára kényszerítve.

 

Ha csokit veszünk ajándékba, lehetőleg minél magasabb kakaótartalmút válasszunk, bio és fair trade címkével, és a lehető legkevesebb csomagolással!


 

 

Olvasnivaló és további információ