kiloWatt-böjt a koronavírus idején

Az E.ON EnergiaKözösségek háztartászöldítési és energiamegtakarítási verseny második kreatív versenyfeladata rendszerint egyfajta alternatív böjt megvalósítása volt, egy időben a Húsvétot megelőző Nagyböjttel.

Idén kiloWattal böjtöltek a résztvevő családok, és dacára annak, hogy felforgatta életüket a koronavírus járvány, lelkesen és kreatívan oldották meg ezt a feladatot is!

A kiloWatt-böjt hetente más-más kW-faló területre koncentrált, és így hetente változó kihívásokat állított a böjtölők elé. Az első böjti kihívás, a mosások számának – na meg idejének és hőfokának - csökkentése volt. A résztvevők tapasztalata szerint kellő odafigyeléssel és egy kis extra rászánt idővel sok megtakarítás érhető el, hiszen nem biztos, hogy minden piszkos, amit a gyerekek (vagy felnőttek :-) ) megszokásból a szennyesbe hajítanak, és a tavaszi idő megérkezésével a szárítás is egyre feleslegesebbé válik.

Érdekes, hogy míg a járvány miatt sokan kényszerűen többet mostak, hogy fertőtlenítsék a ruhákat, volt, aki pont azért csökkentette könnyen a megszokott mosások számát, mert most az egész család otthon töltötte napjait.

A nagyfogyasztók energiafogyasztásának felmérése során tanulság volt, hogy a tudatosság mennyire fontos – hiszen a megfelelő hőmérséklet beállítások megtalálása, vagy a leginkább energiatakarékos program használata is nagy megtakarítást eredményezhet. Érdekes, hogy míg néhány családnál többet használták a sütőt, mert átálltak az otthoni kenyérsütésre, addig másoknál pont hogy kevesebbet, mert megszaporodtak az esti tűzrakások. :-)

A készenléti üzemmód hetében a fogyasztásmérő igazán jó szolgálatot tett, mert sok helyen kiderült, hogy míg például a telefontöltők nem fogyasztanak bedugva sem, addig a mikrohullámú sütő igencsak sok energiát igényel. Fontos tapasztalat, hogy bár könnyűnek tűnik, hogy kapcsoljuk ki éjszakára, amire nincs szükségünk, ez a gyakorlatban nem megy ilyen könnyen… Akadály lehet, – azon túl, hogy elfelejtjük :-) - ha egy-egy eszköz áramtalanítása kényelmetlen, mert nehezen férünk hozzá, vagy ha egyszerűen csak nehezen mondunk le egy-egy szokásunkról, például az elalvás előtti telefonozásról.

A járvány miatti otthoni tanulás és munka extra kihívást jelentett az eszközök és kütyük hetében. A fő nehézség, hogy a kütyümentes esték és napok legjobb programjai a nagy séták, biciklizések, kirándulások és játszóterezések lennének, de sajnos ezekre most nem volt lehetőség. Persze, a friss tapasztalatok szerint, az olvasás, rajzolás és közös esti társasozás, vagy épp társasjáték-gyártás is jó lehetőségeket tartogat.

A világítás böjti hetében pedig sokan megbizonyosodtak róla, hogy a tiszta ablak és lámpabura is több fényt enged át; ne meg a tiszta napelem jobban is termel. :-) És, érdekes tapasztalat az is, hogy az óraátállítás segít, hogy kevesebbet kelljen lámpát kapcsolni.

 

 

 

A böjt végén pedig a Húsvétra is zölden készültek a családok, amiben most nagy „segítséget” jelentett a járvány, hiszen előtérbe kerültek a házi készítésű ételek, édességek a csomagolt bolti verziókkal szemben, a természetes tojásfestés is igen népszerű volt, és hát kevesebb utazással is járt az ünnep…

Habár a hirtelen és kényszerűen otthon töltött idő az energiatakarításnak nem kedvez, nem szabad elfejteni kiemeli azokat a dolgokat, amikkel a fenntarthatóságot erősítjük: a mindennapi utazás, autózás csökkenése; az átgondoltabb vásárlás, a több otthon készített étel; a nagyobb odafigyelés… ezek mind mind segítenek a zöldülés útján, amin az EnergiaKözösségek résztvevő családjai idén igencsak jól haladnak. :-)

 

Szőllőssy Anita, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2020. májusi (119.) számában

 

 

Képek forrása: GreenDependent © (Bolygóvédők, ENJO, Életet a Földnek, Energiaborzasztók és Zölden Könyebb energiaközösségek közreműködésével)

 

 

A kW-böjtbe bármikor bele lehet vágni! Aki szeretné kipróbálni, itt találja a böjti naptárat, itt pedig böjthöz kapcsolódó tippünk érhető el.