Hogyan hozzunk létre "csodálatos ehető" települést? 10 tipp

A Kislábnyom Hírlevél 2011. októberi számában ajánlottunk egy néznivalót "Ehető virágágyások Todmordenben" címmel. Akik megnézték, emlékezhetnek a hölgyre, aki hat évvel ezelőtt az észak-angliai Todmordenben felásta híres rózsaágyását, zöldségeket ültetett, lebontotta kertje falát, és kitett egy táblát: "Tessék: szedj magadnak" felirattal.

Incredible Edible Todmorden, azaz Csodálatos ehető Todmorden névre keresztelt mozgalma megváltoztatta a városkát. A vasútállomásnál hatalmas cserepekben gyógynövények nőnek, a rendőrség mellett pedig zöldség ágyások vannak. A csatornát is ehető ültetvények szegélyezik, az egészségközpontnál pedig a betegek szedhetnek egészséges gyümölcsöket és gyógynövényeket.

Ez azonban nem minden! Mára az Egyesült Királyságban 50 Csodálatos ehető csoport működik, Franciaországban pedig 300. Sőt, Montreálban és Maliban is megihletett közösségeket Todmorden példája: közösségek világszerte nekiláttak annak, hogy megváltoztassák azt, ahogy az élelmiszerről gondolkodunk.

Ezért íme 10 tipp arra, hogy hogyan tehetünk egy települést "csodálatos ehető"-vé:

1. Kezdjük azzal, amink van - ne azzal, ami nincs

Az emberek világszerte hasonló problémákkal küzdenek: nincs munkájuk, el kell látniuk a gyerekeket, ki kell fizetniük a számlákat. De sok energiájuk, és rengeteg egyéb erőforrásuk van: családjuk, barátaik, készségeik, kapcsolataik. A Csodálatos ehető település sarokkövei az ott élő emberek, rájuk, velük építsük a kezdeményezést.

2. Ne készítsünk írásos stratégiát

Nincsen olyan tervezet vagy varázsformula, amely nem köt meg minket. Fontos, hogy mielőtt elkezdünk pályázni és források után kutatni, először legyen víziónk, és kezdjünk cselekedni, alkotni. Csak ha már megtettük a kezdeti lépéseket kezdjünk külső források után nézni.

3. Ne várjunk az engedélyre

Az engedélyekre mindig sokat kell várni, miközben a kezdeményezés mindenképp fejleszti a települést. Például, az egyik első ehető kertet Todmordenben egy elhagyatott egészségügyi központ körül kezdték kialakítani, egy olyan helyen, amit egyébként az emberek, ha csak lehetett elkerültek. Ám miután beültették babokkal és káposztafélékkel, vonzotta a nézelődőket.

Manapság pedig már ehető buszmegállókat is kialakítanak - tehát bárhol elkezdhetjük az ehetővé válást!

4. Legyen egyszerű csatlakozni

Ha csak olyanoknak szól a kezdeményezés, akik már eleve kertészkednek, vegák és nagyon zöldek, nehéz lesz változást elérni. Todmordenben mindenkit hívtak, aki eszik J - bármely szociális, oktatási, politikai és egyéb háttérrel.

Az, hogy átgondoljuk, mit és hogyan eszünk, és ki termeli az élelmiszert, nagyon fontos üzenettel bír. Fontos azonban, hogy a megvalósítás egyszerű lépésekből álljon, élvezetes legyen, és minél több embert megszólítson, bevonjon.

5. A propaganda-ültetés beszélgetéseket motivál és kezdeményez

Meglepődnénk, milyen sok beszélgetést eredményez egyetlen "Tessék: szedj magadnak" felirat! Ha eddig csúf helyekre zöldségeket ültetünk és így megszépítjük, az emberek beszélgetni fognak arról, hogy lehetne szebbé tenni környezetüket. És ha a rendőrség mellett kukorica és cékla nő, az emberek újra szóba elegyednek majd a rendőrökkel...

6. Kapcsoljunk össze különböző dolgokat

Nagyon sok közös van abban, amit az emberek szeretnének. A Csodálatos ehető Todmorden kezdeményezés azt tűzte ki célul, hogy a házból kilépve minél többen egyből szedhessék is az ennivalót, míg az orvosok azt, hogy több vitamint egyen mindenki, Ezért az egészségügyi központ mellől kiszedték a szúrós díszbokrokat, és gyümölcsöt, pl. fekete ribizli bokrokat ültettek. A kiskereskedők több forgalmat akartak - a kezdeményezés pedig több helyet, ahol a szezonális helyi termékeket könnyen és helyben meg lehet vásárolni. Találjuk meg a kapcsolódási pontokat!

7. Kezdjük el most, de gondolkodjunk 2 generációval előre

A Csodálatos ehető gondolkodás sokkal többet jelent, mint közösségi kertészkedés: átgondolása annak, ahogy eszünk és termelünk, ellenálló és sokrétű terek létrehozása, megtermelni magunk, amit csak tudunk annak érdekében, hogy csökkentsük a hulladék mennyiségét és ipari mezőgazdaságtól való függőségünket.

8. Fedezzük fel az elfelejtett tudást és készségeket

A szupermarket-alapú bevásárlás elfelejteti velünk, hogy mit csináljunk az olyan "fura" zöldségekkel, mint például a kelkáposzta vagy a fehérrépa, hogy hogyan hasznosítsuk a maradékokat, valamint zöldségek és gyümölcsök minél több részét. Kérdezzük meg nagyszüleinket, és kutassunk fel régi recepteket, megoldásokat!

9. Kössük össze újra a vásárlókat az eladókkal és kereskedőkkel

A Csodálatos ehető mozgalom a helyi ellenálló-képesség erősítéséről szól, amelynek az is része, hogy helyi munkalehetőségeket teremtünk. Todmordenben egy helyi sajtkészítő pont a kezdeményezés miatt lett sikeres. És újabban egyre több az ide érkező "zöldség-turista" is, akik így a helyi vendéglátóhelyek számára jelentenek extra bevételt.

10. Tervezzük újra településünket

Amikor egy közösség elkezd arról gondolkodni és beszélgetni, hogy milyen étel és hogyan jut el asztalára, lassan átalakul és újraépül a helyi gazdaság. De ennél sokkal tovább is lehet menni! Meg lehet nézni településünket, és elképzelni, hogyan lehetne úgy átalakítani, hogy támogassa az élelmiszertermelést és ösztönözze, védje a biodiverzitást. Todmordenben ma van egy "Zöld útvonal", amely összeköti a városka eddig forgalmas utakkal elválasztott részeit. És az út mentén mindenhol ehető gyümölcsöket, zöldségeket, és méh- valamint rovar-barát növényeket találnak az arra járók.

Ha egyszer elkezdünk településünkről teljességében gondolkodni, új kihívásokra és új megoldásokra találunk. Időigényes a folyamat, és mindig tartogat buktatókat, de bármi történjen is a jövőben, a Csodálatos ehető kezdeményes megváltoztatta Todmordent!

Forrás: http://www.shareable.net/blog/10-steps-toward-an-incredible-edible-town

Képek: http://www.incredible-edible-todmorden.co.uk/, http://greenhousepr.co.uk, http://www.shareable.net, http://theediblebusstop.org

Incredible Edible Todmorden: https://www.incredible-edible-todmorden.co.uk/home

Incredible Edible Hálózat: http://incredibleediblenetwork.org.uk/

 

A tippek és ötletek forrása a Kislábnyom Hírlevél 83. száma.

A tipp INNEN letölthető.