A GreenDependent író-csapat karácsonyi tippjei

 

 

Antal Orsolya

„A falra, bejárati ajtóra, ablakba is tehető ez az újrahasznosított hozzávalókból álló koszorú, amire az egész család nagy lelkesedéssel gyártotta a gombócokat :-)

Hozzávalók: régebbről megmaradt szalmakoszorú-alap, újságpapír, fonál 3-4 színben (használtruha boltban párszáz forintból megvan a szükséges néhány gombolyag), letört fenyőágak a parkból/kertből, régebbi szalmaangyalok.

Az újságpapírból galacsinokat gyűrünk, körbetekerjük őket fonallal, amíg szép kerek gombócok nem lesznek, majd minden díszítőelemet rákötözünk a koszorúalapra.. A következő évben a koszorú újragondolható más ágakkal, más figurákkal, de a gombócok maradnak :-)”

 

 

 

Horváth Gergő

"Ez a „karácsonyfa” 2008 óta szolgálja a családunkat.

A kisebb ajándékokat, édességeket elnyelik a kisebb zsebek, feldíszíteni pedig épp úgy feldíszíthető, mint egy igazi. Igazi amatőr munka, de számunkra annál becsesebb: első szabás-varrás próbálkozásaink nyomán sarjadt.

Ha különösebb baleset nem éri, még sok karácsonyunknak lesz hű – s talán valóban örökzöld dísze. Családonként egy-egy ilyen karácsonyfával sok élő fa kivágását meg lehetne előzni, s ami külön jó: nem kell bajlódni a lehulló tűlevelek feltakarításával sem!"

 

 

 

Király Andrea

"A munkatársaknak, óvó néniknek, tanító néniknek apró meglepetéssel szoktunk kedveskedni Karácsonyra: 

moszkauert készítünk a gyerekekkel.

A dió általában a saját diófáinkról származik, ennek megtörése időigényes, de szintén csapatmunkában valósul meg :-) Nincs is annál jobb, mint amikor sütés után narancs-és csokiillat lengi be az egész házat…"

 

 

 

 

Mihály Edina

" Nem kell, hogy minden tökéletes legyen, sem karácsonykor, sem máskor! A sokfogásos vacsora a végén a tökéletes, ki nem repedt bejglivel nem sokat ér, ha stressz, idegeskedés és erőn felüli munka kíséri.

Oszd le a feladatokat a családban, hogy a hangsúly a végén az együtt töltött minőségi időn, társasjátékozáson, beszélgetésen legyen!

A tárgyi ajándékok helyett ajándékozz élményt, vagy saját kezűleg készített, személyes apróságot!"

 

 

 

 

Péter Emőke

Ne felejtsük, hogy sokfélék vagyunk!

„Ki gondolná, hogy a gyakran használt   „személyre szabott” kifejezést átváltoztathatjuk „nemre szabott”-ra a fűtésszabályozás esetében. 

Tudományos adatok bizonyítják, hogy most a fűtésszezon elindításával az együtt élő, különböző nemű párok csetepatéja is elkezdődik, amelynek tétje a fűtésszabályozó, vagyis termosztát fölötti uralom.”

http://kislabnyom.hu/ferfinek-szauna-nonek-jegbarlang

 

 

 

 

Szőllőssy Anita

Próbáljunk ki új (klímabarát) recepteket!

Kedvcsináló szezonális receptek a Kislábnyom hírlevél íróitól

Klímabarát ünnepi receptek karácsonyra

Sült zöldségköret

A répát, zellert, céklát, csicsókát és lilahagymát cikkekre vágjuk, tepsibe tesszük és balzsamecetet, olívaolajat öntünk rá. Petrezselyemet, sót és 3-4 rozmaringágacskát is adunk hozzá, majd megsütjük.

Varga Éva

" Pár éve bevezettük szűk családi körben (9 fő), hogy közösen adunk elő valamit, egyfajta "nem tárgyi" ajándékként egymásnak. Így volt olyan, hogy ünnepi énekeket énekeltünk, más évben karácsonyi történeteket, novellákat vagy verseket olvastunk fel egymásnak és az is előfordult már, hogy konkrétan a betlehemest játszotta el a család mini színházat rögtönözve. :) Az előadások és az előkészületek sokat segítettek az ünnepi ráhangolódásban és igazán jól elszórakoztattuk ezekkel egymást és magunkat is, nem beszélve a közösen eltöltött minőségi időről."

 

 

 

Vadovics Edina és Kristóf

Olvassuk el a múmik történetét minél korábban, segít a karácsonyi készülődést kislábnyomos perspektívába helyezni!

"Böhöli: Azok ott csak alszanak, alszanak, alszanak. Mások pedig gürcölhetnek kimerülésig, mert jön a karácsony. Meg is mondom nekik. (benyit) Elegem van belőletek, és az alvásotokból. A karácsony bármelyik pillanatban itt lehet.

Mesélő: A múmik kunyhójukban téli álmukat aludták. El sem tudták képzelni, mi lehet az, ami őket ebben megzavarhatja.

Múmi Pajti: Jaj, miért kell fölébredni. (dörzsöli a szemét) Tavasz van már?

B: Tavasz?! Karácsony van, érted karácsony?! És én  még nem készültem el semmivel, mindenki körbe szaladgál, mint a bolondok, és semmi sincs elintézve.

Böhöli elmegy

MPajti: Mama, ébredj! Úgy látszik, valami rettenetes dolog történik. Karácsonynak hívják."

http://kislabnyom.hu/hir/kezdy-peter-mumik-karacsonya