Fenntartható házak

A fenntartható ház nem új fogalom, de sokféle – gyakran változó – elgondolás létezik arra vonatkozóan, hogy pontosan mit jelent. A fenntartható házak tervezésekor használt elképzelések is különbözőek, de egy pár alap szempontra természetesen leszűkíthetők a fenntartható építés követelményei. Lássuk ház, melyek ezek!

Fenntartható a ház, ha…
minden szinten fenntartható! A telek megválasztásától és előkészítésétől kezdve az építőanyagok és építési mód kiválasztásán át, az energiatermelésig, tájrendezésig, hulladékhasznosításig. A tervezés és építés minden szintjén figyelembe kell venni a fenntarthatósági szempontokat.

ökolábnyoma kicsi és kevés helyet foglal. Építhetünk persze zöld villát is, de akárhonnan nézzük, egy hatalmas tízszobás ház nem igazán összeegyeztethető a fenntartható építészet céljaival.

az építéséhez használt építőanyagok is fenntarthatóak, azaz helyben előállított, hatékony, megújuló és újrahasznosítható anyagok. Kereshetünk használt, más építkezésekről visszamaradt anyagokat is (nemsitt.hu), és fontos, hogy igyekezzünk tényleg csak a szükségleteinket kielégítő mennyiséget beszerezni (ld. nem kell két mosdó a fürdőbe stb.).
Eleink tudták, hogyan lehet kényelmes, lényegében lebomló (!) otthont építeni helyi, természetes alapanyagokból. A hagyományos, földből, fából, kőből, állati eredetű anyagokból készült házakról érdemes lenne példát vennünk!

a fűtési és hűtési energiaigénye alacsony és a lehető legtöbb megújuló energiaforrást használja a fosszilisokkal szemben. Szélenergia és napenergia használata, az épület megfelelő tájolása, az ablakok minősége, természetes hűtési ötletek, termények vermelése, kézzel működtetett gépek – ezek mind hatással vannak az épület fenntartható energiahasználatára.

víztakarékos, ld. kevés vizet fogyasztanak a használt berendezések, van esővízgyűjtő rendszer, komposzt toalett, esetleg nádgyökérzónás szürkevíztisztító stb.

a belső tér anyaghasználata és tervezése is átgondolt. Kerüljük a mérgező festékeket, használjunk újrahasznosított padlóburkolatot, fenntartható bútorokat, és alakítsuk otthonunkat fenntartható élettérré.

az épület körül kert van, és nem pázsit! A játszó és közösségi tér is természetesen fontos, de ennek kialakításakor is vegyük figyelembe a biodiverzitás megőrzésének, támogatásának és a természetesség biztosításának szempontjait.

... szervesen és szépen illeszkedjen környezetébe, és így is tudjon új megoldásokat mutatni (pl. a megújuló energiák hasznosítására, bio kertre stb.). A környezetbe való illeszkedés azt is jelenti, hogy a ház ne akadályozza semmilyen módon azt, hogy mások fenntarthatóan tudjanak élni és építkezni: azaz, ne vegye el mások elől a kilátást, ne árnyékoljon be másokat, ne jelentsen akadályt a kerékpáros és gyalogos közlekedés számára, stb. Bizonyos lakókörnyezetekben ennek megvalósítása kihívást jelenthet, ilyenkor fontos a kommunikáció és egyeztetés, hogy mindenki számára elfogadható megoldás szülessen.

Források: http://www.rainharvest.co.za/2011/05/the-ideal-sustainable-home/
http://living-future.org/lbc/


A tippek és ötletek forrása a Kislábnyom Hírlevél 55. száma.