Európa nőjön fel inkább a növekedés helyett!

„Európának egy Fenntarthatósági és Jóléti Paktumra van szüksége” címmel adott ki a május 9-i Európa napon állásfoglalást 200 európai környezetvédelmi és gazdasági szakember. 

Az állásfoglalás a jelenleg érvényben lévő, GDP központú gazdasági paradigmákkal való szakítást, a „növekedés utáni gazdaság” (post-growth economy) megvalósítását sürgeti egy a Föld eltartóképességét és határait szem előtt tartó, virágzó társadalom létrehozásának érdekében. 

A szerzők szerint az egyre kritikusabbá váló klímaváltozás, a fajok tömeges kipusztulásának és a társadalmi egyenlőtlenségek kríziseit sem az olyan nemzetközi egyezmények mint a párizsi klímaegyezmény vagy az Aichi Biodiverzitás Célok (Aichi Biodiversity Targets), sem pedig a jelenlegi adórendszerek nem képesek kezelni.

A kiáltvány három kulcstényező mentén vázolja fel a szükséges lépéseket és változásokat, valamint az európai, országos és regionális döntéshozóknak címzett követeléseket:

1) A társadalmi és környezeti fejlődés GDP elé helyezésének sürgetése az erőforrások túlzott kihasználásán, a törvények kijátszásán és környezetszennyezésen alapuló növekedés elvetése helyett.

2) A szennyezést és erőforrás-túlhasználatot segítő támogatások megszüntetése, az egyenlőtlenségeket mérséklő tisztességes adórendszer bevezetése.

3) A hatékonyság puszta növelése helyett megfelelő és tartós megoldások alkalmazása a szolgáltatások és a szükségletek kielégítése terén.

 

Az állásfoglalást Vadovics Edina, a GreenDependent szakmai vezetője is aláírta.

A teljes nyílt levél, további információk >>>

 

Szerkesztette: Horváth Gergő, GreenDependent Intézet

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2019. májusi (113.) számában

 

 

Kép: Antal Orsolya, GreenDependent Intézet