Erdő is, Energia is

Hírek: 2022. augusztus 25.

 

Az augusztus elején megjelent, a fakitermelés megkönnyítését célzó kormányrendelet erdeink kipusztításához vezethet. Ha meg szeretnénk óvni mindazt, ami még a természetből megmaradt, akkor ezt az átgondolatlan és pusztító tűzifarendeletet vissza kell vonni. Azonban ez nem jelenti azt, hogy nem foglalkozunk az energiaszegénységben élők szükségleteivel. A H2020-as EnergyPROSPECTS projekt keretében, mely többek között az energiaállampolgárság különböző formáit népszerűsíti, a GreenDependent összegyűjtött magyar eseteket, melyek inspirálhatnak döntéshozókat, közösségeket, tenni akarókat, hogy olyan megoldásokat alkalmazzanak, amelyekkel az erdő is megmarad és energia is jut mindenkinek! 

Az eseteket a GreenDependent, a NE VÁGJ KI MINDEN FÁT civil és szakmai szervezeteket, művészeket tömörítő közösség tagjaként cikksorozatban közzéteszi. Így bemutatja, hogyan lehet zöldebben, fenntarthatóbban kielégíteni az energia- vagy lakhatási szegénységben élők energiaszükségletét. –> Legyen erdő is, energia is mindenkinek!

Lesz szó alternatív tüzelőanyagról, hatékony és olcsó kályháról, szigetelésről, az energiaigény csökkentéséről, közösségi programokról, szociális célú energiatermelésről stb.


„Hatékonyabb fűtés, kevesebb tűzifa”

Habitat for Humanity Magyarország 2021-2022 telén a Baranya megyei Ág településen 5 Hőoszlopot épített egy innovatív -szociális projekt keretében, ezzel biztosítva a rászoruló családok megbízhatóbb és hatékonyabb fűtésrendszerét.

A Hőoszlop költség- és energiahatékony fatüzelésű kályha, amely jelentősen megnöveli a háztartások életminőségét, hiszen éjjel nem kell „etetni”. A szervezet további Hőoszlopokat tervez építeni országszerte.

További információ ITT olvasható. 

A példákat a www.kislabnyom.hu oldalon is folyamatosan gyűjtjük és közzétesszük.

Posztsorozatunk a Facebook oldalunkon is követhető!