„Élő” ház a városban

Körültekintő tervezéssel és a természetes folyamatok pontos ismeretével épített magának egy fenntartható, „élő” családi házat egy indiai házaspár Bengaluru városban. Tapasztalataik azt mutatják, hogy kevés energia, pénz és idő befektetésével sikerült létrehozni egy ugyancsak kevés természetes erőforrást, energiát és vizet igénylő épületet.

Bengaluru város India gyorsan fejlődő „Szilícium-völgye”, lakossága mára elérte a 10 milliót. Részben emiatt infrastruktúrája érzékeny, nehezen viseli a felgyorsult ütemű növekedést.

Ebbe a környezetbe tervezte házát a Chitra és S Vishvanath házaspár, akik építészként és tervezőként dolgoznak. Emellett számos fenntarthatósággal kapcsolatos projektben vesznek részt. Szakmai tudásuk segített, hogy ökológiai szempontból is átgondolják a ház és a kert funkcióit. A tervezéskor a kényelmi funkciók kialakítása mellett a házban zajló folyamatok környezetre gyakorolt hatását tartották szem előtt.

Fontosnak tartották azt is, hogy az épület illeszkedjen a tájba esztétikailag, és a felhasznált nyersanyag szempontjából is. Ehhez néhány konkrét és egyedi ötletett ismertettek a ház tervezői és lakói:

  •  az építéshez tömörített földkockákat használtak, amelyek alapanyagát az alap és a pince kiásása során nyerték,
  • az alagsorban elhelyezett ablakok biztosítják az egész házban a kintinél hűvösebb hőmérsékletet,
  • a belső tereket számos boltívvel választották el, amelyek statikailag könnyítenek a tetőszerkezetről a falakra nehezedő terheken és szellősebbé, levegősebbé teszik a belső légteret,
  • a csapadékvizet összegyűjtő rendszer képes a nagy mennyiségű víz megtakarításában,
  • a fehérre festett tető alatti tér jóval hűvösebb mint a sárgára festett tető alatti, de a mezőgazdasági szerves hulladék által borított tér a leghűvösebb.

Számos más fenntartható ötletet (például a kertészkedés és komposztvécé működésének összehangolását) részben már ismerünk. A régi ismereteket öszeépítve a friss indiai tapasztalatokkal, kezdhetjük tervezni saját tájbaillő „élő” házunkat.

 

Az összefoglalót írta: Péter Emőke, Eco-Trend Egyesület, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2019. júliusi (114.) számában.

 

 

Forrás: http://vikalpsangam.org, https://www.downtoearth.org.in

Képek forrása: ChitraPinterest és Bangalore

 

Kapcsolódó magyar oldal: http://www.autonomhaz.eu/

Kapcsolódó írásaink a Kislábnyom hírlevélben: 55. Kislábnyom hírlevél