Derítsük ki berendezéseink éves fogyasztását!

Tudjuk vajon, hogy melyik háztartási gépünk, elektromos berendezésünk fogyasztja a legtöbb áramot? És azzal tisztában vagyunk, hogy készenléti üzemmódban mennyi a fogyasztásuk? Kis utánajárással és számolgatással sokkal jobban tisztában leszünk áramfogyasztási szokásainkkal, így a változtatás is könnyebb lesz!

Ahhoz, hogy ki tudjuk számítani, mennyi áramot - és forintot - fogyaszt egy-egy berendezésünk évente, három értéket kell ismernünk:

 • A háztartásunkban lévő elektromos fogyasztók Wattban megadott teljesítményét. Az adatot a készülék hátoldalán vagy a gépkönyvben (ha van) megtalálhatjuk, illetve a gyártó/forgalmazó tud felvilágosítást adni.
 • A gép használati idejét (azaz hány órát üzemel egy évben).
 • Az elektromos áram kilowattonkénti árát (az áramszámlán megtalálhatjuk).

A berendezés által használt áram mennyisége kWh-ban = teljesítmény Wattban ÷ 1000 (kW) x üzemidő (órában)

Az elfogyasztott áram ára = kWh x kilowattonkénti egységár


 

Ne pazaroljuk az energiát!

A hazai lakossági fogyasztás 10%-át a készenléti üzemmód adja (standby)! Számítások szerint több tízezer forint mehet el évente a kényelmünkre.

A Megoldások Magazinjában 2011 őszén kiszámolták, hogy egy átlagos hazai háztartás 34 ezer forintot fizet évente a standby üzemmódért. Elég elképesztő adat. A számítást végzők eredményei szerint a kényelem, hogy az ágyból kikapcsolhatjuk a televíziót esténként, évente 15.900 forintba kerül. A konyhai kijelzők működtetése pedig átlagosan évente 5.500 forintba kerül.

 • Húzzuk ki a konnektorból a mobiltöltőket, mert sok modell akkor is fogyasztja az áramot, ha éppen nem töltik a telefont.
 • Ne hagyjuk a TV-t készenléti üzemmódban, teljesen kapcsoljuk ki, ha nem nézzük.
 • Kapcsoljuk ki vagy hibernáljuk azokat a számítógépeket, amiket nem használunk, még egy ebéd idejére is.
 • A monitor képernyővédője valójában nem spórol energiát, inkább kapcsoljuk ki teljesen a monitort is. Ezzel a két intézkedéssel a napi energiafogyasztás akár 20%-át is megspórolhatjuk.
 • A gyermekeinknek is magyarázzuk el a gépek kikapcsolásának fontosságát!
 • Minden használaton kívüli berendezést kapcsoljunk ki, beleértve a mikrót, a kenyérpirítót, mosógépet, teafőzőt és a vízmelegítőt is.
 • Használjunk kapcsolós hosszabbítót a dolgozószobában/-sarokban, konyhában, így több gépet egy mozdulattal tudunk áramtalanítani. Kössük azokat a gépeket (pl. monitor, számítógép, nyomtató) egy hosszabbítóra, amelyeket hasonló mértékben használunk.

Melyik készülék fogyasztja a legtöbbet?

Míg korábban a hűtőszekrény volt az egyik legnagyobb háztartási fogyasztó, mára az első helyet átvette a televíziós dekóder, azaz set-top box. A jellemzően készenlétben várakozó berendezéssel 2017-ben Magyarországon több mint 2,9 millió háztartás rendelkezett. Egy készülék körülbelül 370 wattot fogyaszt naponta, azaz évente 390 millió kWh az országos összfogyasztásuk. Ez egyenértékű 390 GWh-val, ami kb. Debrecen, Szeged és Mikolc háztartásainak  (195 000 háztartás – kb. 0,5 millió fő) éves villamosenergia fogyasztása.

Háztartási gépek átlagos fogyasztása

Szerezzünk be vagy kérjünk kölcsön ismerőstől, szakembertől, civil szervezettől egy fogyasztásmérőt (Gödöllőn a GreenDependentnél van erre lehetőség). Használatával könnyen és gyorsan kideríthetjük, melyik berendezésünk fogyasztja a legtöbb energiát, sőt, arra is gyorsan fény derül, melyik készülékünk fogyaszt használaton kívül is! (E tudás birtokában új berendezés vásárlásakor a legnagyobb energiafalókkal kezdhetjük a gépcserét!)

A gép csomagolásán az energiafelhasználásra vonatkozó emblémát is ellenőrizzük. A 2021-ben megújult Uniós energiacímke szerint a korábban A+++ kategóriájú termékek most a C-D kategóriának felelnek meg. Ezek tehát a leghatékonyabb gépek, és bár drágábbak, de befektetésünk gyorsan megtérül. Az egyes energiaosztályok közti fogyasztáskülönbség nagyjából 20%-os.

S hogy mennyi is 1 kW energia? Annyi, mint:

 • 1 óra légkondi,
 • 1,8 óra plazma TV,
 • 8 óra hagyományos TV,
 • 10 óra számítógép (LCD monitor),
 • 33 óra laptop használat.


A tippek és ötletek forrása a Kislábnyom Hírlevél 31. és 34. száma.

Képek forrása: https://www.assemblymag.com/, https://injuredly.com/https://www.bol.com/