21 kislábnyomos tipp mosáshoz

A következő egyszerű tippekkel vizet és energiát takaríthatunk meg, és csökkenthetjük a környezetbe kerülő káros anyagok mennyiségét is.

MOSÁS

A mosógépek áram- és vízfogyasztása gépről gépre változik, de a fogyasztást az is jelentősen befolyásolja, hogy hogyan használjuk az adott berendezést. A legfontosabb, amit a zöldebb mosási szokások érdekében tehetünk az, ha csökkentjük a mosások számát – ezzel a takarékoskodás mellett a mosógép élettartamát is növeljük. További ötletek:

1. Két kisebb adag ruha külön mosása helyett várjuk meg, amíg teljesen meg tudjuk tölteni (de ne tömjük túl!) a gépet. Nézzük meg a használati útmutatóban, hogy hány kg ruha rakható egyszerre a gépbe, és mérjünk le egy pár adag ruhát, hogy lássuk, mennyi az ideális mennyiség.

2. Mindig a lehető legrövidebb mosóprogramot használjuk.

3. Ne tegyünk több mosószert a gépbe, mint amennyire szükség van.

A túl sok mosószer problémákat okoz: foltok lehetnek a mosott ruhán; a gépben visszamaradt mosószernek egy idő után szaga lesz, a szappanhab pedig a szivattyút és a motort rongálja, mert fékezi a gépet, ami a több öblítés miatt így energiából is többet fogyaszt.

4. Az energiafogyasztás szempontjából nem mindegy a mosás és öblítés hőfoka sem. Az öblítés hőfoka általában nem befolyásolja a ruhák tisztaságát, így ez mehet hideg vízzel, ahogy az áztatáshoz sem kell magas hőfok.

5. Kísérletezzünk különböző (öko) mosószerekkel, hogy megtaláljuk, melyik a leghatékonyabb az alacsonyabb hőfokú mosáshoz. Egy kis útmutatót találunk ehhez itt.

 

SZÁRÍTÁS

Az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség Energy Star programjának adatai szerint a ruhaszárítók fogyasztják a legtöbb energiát a háztartási berendezések közül. Ha az Államokban mindenki csak Energy Star tanúsítvánnyal rendelkező, azaz energiatakarékos gépet használna, több mint 1,5 milliárd $-t és 2 millió autó szén-dioxid kibocsátásának megfelelő kibocsátást lehetne megtakarítani évente.

 

Ha kötélen, és nem szárítógépben szárítjuk a ruháinkat, évente 320kg szén-dioxid kibocsátást takaríthatunk meg. Ha nincs lehetőségünk kiaggatni a ruhákat, fontoljuk meg az alábbiakat!

6. Ha a szárítón van – a páratartalmat érzékelő - automata program, használjuk azt az időzítő helyett. A túlszárítástól bizonyos anyagok összemehetnek, és a ruhák élettartama is rövidül.

7. Ha magasabb fordulatszámon centrifugázzuk a ruhákat a mosógépben, kevesebb energiába kerül a szárítás; a mechanikus vízeltávolítás mindig hatékonyabb, mint a hővel való szárítás. Ugyanakkor, a magasabb fordulatszám növeli a mosógép fogyasztását: ha tehát szabad levegőn szárítunk, lejjebb vehetjük a sebességet.

8. Csoportosítsuk a hasonló összetételű ruhákat, és szárítsuk őket fajták szerint (ld. szintetikus anyagok, törölközők, pamut ruhák stb.).

9. Vegyük ki a ruhákat, mielőtt túlszárítanánk őket – ha jól időzítünk, vasalnunk se kell, amivel szintén energiát spórolunk.

10. Ne tegyünk nedves ruhákat egy már félig megszárított adag ruhához, azzal megnyújtjuk az üzemidőt. Ugyanakkor hamarabb kivehetjük azokat a ruhákat, amik gyorsabban száradnak a többinél.

11. Szárítsunk több adag ruhát egymás után, hogy kihasználjuk az előző szárításból maradt hőt.

12. Ha egy pár darab ruhát valahova mégis ki tudunk teríteni száradni, a törölközők legyenek azok! Ezekben van a legtöbb víz mosás után, és a friss levegőn száradás higiéniai szempontból is előnyös. A szintetikus anyagú ruhákat szintén ne gépben, hanem pl. a fürdőszobában szárítsuk. Így elkerülhetjük az elektrosztatikus feltöltődést a szárítógépben. 

13. Az egyes adagok között mindig tisztítsuk meg a szárító szűrőjét, ezzel is növelve a gép teljesítményét.

14. Tegyük tele, de ne pakoljuk túl a szárítót. A kis adagok szárítása energiapazarló, ugyanakkor mindig maradnia kell annyi helynek a gépben, hogy a levegő szabadon áramolhasson.

15. Ha szellőzős szárítónk van, ellenőrizzük, hogy a szellőzőcső, és -nyílás tiszta és a nyílásban található terelőlap szabadon mozog.

16. A mosó- és szárítógépek esetében is nem lehet elégszer elmondani: Olvassuk el a használati útmutatót! Senki nem ismeri jobban a berendezést, mint a gyártó, és az útmutatóban rengeteg hasznos információt találunk.

 

MOSÓSZEREK

A hagyományos mosószerek olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek bőr- és szemirritációt, allergiás reakciókat és asztmát okozhatnak, szennyezik a környezetet, és használatuknak hosszú távon is káros hatásai lehetnek. Egy részük feltételezhetően rákot okoz, mások megzavarják az endokrin rendszert és károsítják mind az emberek, mind a vadvilág reproduktív egészségét. A legtöbb szóban forgó vegyi anyag esetében nem tesztelték azok emberekre gyakorolt hosszú távú hatásait, és a háztartási vegyszerekre vonatkozó gyenge követelményrendszer sem segít. Mindezt szem előtt jobban tesszük, ha természetes összetevőjű szerekkel mossuk ruháinkat.

17. A kukoricából, kókuszból és szójából készült felületaktív anyagok kevésbé habzanak, és kevésbé terhelik a környezetet és az ember egészségét, mint a hagyományos felületaktív anyagok, ld. az alkil-fenol-etoxilátok, amelyek károsítják az endokrin rendszert. 

18. Ahelyett, hogy klórt használnánk ruháink fehérítésére, szerezzünk be hidrogén- peroxidot, vagy nátrium-perkarbonátot, ami a hidrogén-peroxid és a nátrium-karbonát (mosószóda) vegyülete – mindkét megoldás legalább olyan hatékony fehérítő, mint a klór. A klór irritálhatja a tüdőt, a szemet és a nyálkahártyákat. Még nagyon alacsony koncentrációban is légzési rendellenességeket, asztmás rohamokat és neurológiai és viselkedési zavarokat is okozhat. 

19. Keressünk olyan termékeket, amelyek természetes illóolajokat és citrusolajat tartalmaznak. A legtöbb hagyományos mosószer, öblítő és szárító lap „kreatív” illatát olyan vegyi anyagok adják, amelyeket kőolajból szintetizálnak. Ezek irritálhatják a bőrt, allergiás reakciókat, asztmát okozhatnak, és károsíthatják az idegrendszert. A szintetikus illatanyagok összetevői között vannak ftalátok és rákkeltő anyagok is.

20. Az illatot, puhaságot és könnyebb vasalhatóságot biztosítani hivatott szárító lapok helyett használjunk növényi alapanyagú öblítőt és illóolajokat.

21. Kiválthatjuk a lapokat egy negyed csésze szódabikarbóna vagy szintén negyed csésze ecet használatával is.

 

Extra tipp: Puha, bolyhos törölközők öblítő nélkül

  • Gyűjtsünk össze egy nagy adagot és mossuk külön a törölközőket, ne keverjük őket mindenféle egyéb ruhával és anyaggal.
  • Ne használjunk túl sok mosószert - durva, azaz sprőd lesz tőle a törölköző! Elég a javasolt mennyiség fele.
  • Ne használjunk öblítőt! Bár a reklámok az ellenkezőjét állítják, az öblítők bevonatot képeznek a törölköző felszínén és gyakran olyan kőolaj alapú összetevőket tartalmaznak, amelyek rontják a törölköző nedvszívó képességét. Az így képződő filmszerű bevonat miatt többször mossuk a törölközőket, ami jelentősen megrövidíti az élettartamukat.
  • A mindenható ecet a mosás szupersztárja! Öblítő helyett tegyünk egy negyed csésze háztartási ecetet a gépbe, és nem csak a törölközők lesznek puhák, de a baktériumokkal is elbánunk. Egy pár csepp illóolajjal az illatosítást is megoldhatjuk.
  • Ne fehérítsünk! A törölközők esetében a fehérítés tönkreteszi a bolyhosságot és nedvszívó képességet, mert lelapítja a hurkokat. Maradjunk az ecetnél vagy valamilyen zöld fehérítő alternatívánál.
  • Vigyázzunk a mosás hőfokával is. Bár hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a törölközőknek a minél magasabb hőfok a jó, pont az ellenkezője az igaz. A pamut nagyon puha anyag, és ha megfőzzük, tönkremegy, soha nem lesz újra puha. A közepes mosási és szárítási hőfok a jó választás!
  • Az is fontos, hogy ne tömjük tele a szárítógépet a törölközőkkel. Ha túl sokat teszünk a szárítóba, a gyűrődéseket nem éri egyenletesen a hő. Mielőtt betesszük, „vasalásképp” rázzunk ki minden egyes törölközőt.
  • A mosás gyakorisága a törölközők esetében elég vitatott kérdés. Vannak, akik három használat után már dobnák is a gépbe a „baktériumoktól hemzsegő” törölközőket, mert aggódnak a higiénia szempontok miatt, mások szerint 7-10 naponta fér rájuk egy-egy mosás. Ebben a kérdésben is használjuk a józan paraszti eszünket: mindenkinek legyen saját törölközője, használat után rendesen szárítsuk meg őket, és a kéztörlőket mindenképpen mossuk gyakrabban.

 

 

Fordítás és összefoglaló: Antal Orsolya, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2019. áprilisi (112.) számában.

 

 

Forrás: https://www.digitaltrends.com, https://www.ahs.com, https://www.treehugger.com, https://inews.co.uk, https://www.treehugger.com

Képek forrása: https://temiti.hu, https://www.onegoodthingbyjillee.com, https://www.homeremediescare.com, https://www.luckyduct.net, https://ouragami.org