12%-os energiamegtakarítás és az első rendszertanúsítás - újdonságok a Fenntartható Fenntartó projektben

A nyári hónapokban a Fenntartható Fenntartó – Compete4SECAP projekt több vonatkozásban is nagy előrelépést ért el. Ezek közül is kiemelkedik, hogy Újpest önkormányzatánál június végén sikerült a projektben és önkormányzatok között az országban is elsőként tanúsíttatni az ISO 50001:2018-as nemzetközi szabvány szerint kiépített energiairányítási rendszert.

A hároméves, az Európai Unió Horizont 2020 programjának támogatásával 2020 őszéig futó projekt legfőbb célkitűzése, hogy az önkormányzatok energiahatékonyabb és fenntarthatóbb – így kevesebb szén-dioxid-kibocsátással járó és gazdaságosabb – működését támogassa.

A nyolc európai ország (Ciprus, Lettország, Franciaország, Horvátország, Magyarország, Németország, Olaszország és Spanyolország) részvételével zajló projekt partnerei összesen 32 önkormányzattal – Magyarországról a GreenDependent révén Budaörs, Kaposvár, Pestszentlőrinc-Pestszentimre és Újpest önkormányzataival – működnek együtt.

A projektben résztvevő négy hazai önkormányzat a magyar önkormányzatok között elsőként vezet be tanúsított energiairányítási rendszert. Közülük is Újpestnek sikerült ezt elsőként megtennie: az önkormányzat 2019 júniusának végén tanúsíttatta a GreenDependent részvételével kiépített, ISO 50001 szabvány szerinti energiairányítási rendszerét.

Az önkormányzatok irányítási rendszerrel kapcsolatos kapacitásainak fejlesztése érdekében július második felében belső auditor képzést tartottunk. A képzés eredményeként immár minden résztvevő önkormányzatnak van  olyan munkatársa, aki megfelelő tudás birtokában vizsgálhatja felül és értékelheti a bevezetett rendszerek működését.

A projektben az energiairányítási rendszer kiépítése mellett, részben a rendszer megerősítése és dolgozók körében történő megismertetése céljából energiamegtakarítási verseny is zajlik. Az önkormányzatonként 3-3 épület bevonásával zajló verseny energiaközösségei, azaz helyi akció-csapatai számára július közepén félidei találkozót szerveztünk. A találkozó a jó és kevésbé jó tapasztalatok megosztásán, az egymástól való tanuláson és a helyszínt biztosító Hegyvidéki Önkormányzat zöld törekvéseivel való megismerkedésen túl jó alkalmat jelentett a verseny eddigi eredményeinek kiértékelésére is. Az eredmények biztatóak: az eddigi tendenciák alapján 2018-hoz képest az épületek átlagosan 12%-os megtakarítást is elérhetnek az év végéig. Ezzel összességében akár egy kisebb település éves szén-dioxid-kibocsátását is elkerülhetik!

Az előzetes eredmények alátámasztani látszanak nem csak a saját korábbi tapasztalatainkat és álláspontunkat (vagyis hogy pusztán a napi rutin átgondolásával és megváltoztatásával is átlagosan 8%-os energiamegtakarítást érhető el a munkahelyeken), de a versenyzők előzetes várakozásait is. Döntő részük ugyanis, ahogy az kiderült a verseny indításakor készített felmérésből, 10%-os-nál nagyobb mértékű megtakarítást vár az éves erőfeszítések eredményeként.

Az energiamegtakarítási verseny tavasszal meghirdetett első időközi kihívásának díjátadójára is a félidei találkozón került sor. A legeredményesebb „karbon böjtölő” a Budaörsi Városháza energiaközössége lett.

Az első három helyezett munkáját őshonos gyümölcsfákkal jutalmaztuk: a maradandó értéket képviselő és fenntartható díjazás célja egyben az is, hogy ellensúlyozni tudjuk a projekt tevékenységeivel, elsősorban a rendezvények lebonyolításával és utazással járó szén-dioxid-kibocsátást.

 

Írta: Horváth Gergő, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2019. szeptemberi (115.) számában.

 

 

További információk a Fenntartható fenntartó projektről:

http://intezet.greendependent.org/hu/node/394

Képek forrása: GreenDependent ©