Férfinek szauna, nőnek jégbarlang

Ki gondolná, hogy a gyakran használt   „személyre szabott” kifejezést átváltoztathatjuk „nemre szabott”-ra a fűtésszabályozás esetében. Tudományos adatok bizonyítják, hogy most a fűtésszezon elindításával az együtt élő, különböző nemű párok csetepatéja is elkezdődik, amelynek tétje a fűtésszabályozó, vagyis termosztát fölötti uralom.

Nőknek és férfiaknak nagyjából azonos a testhőmérséklete, viszont ez függ a bőr hőmérsékletétől is, hidegnek kitett női kezek hőmérséklete átlagban 3C° fokkal alacsonyabb mint a férfiaké. A más-más komfortérzet egyik oka a női nemi hormon, az  ösztrogén, jóval nagyobb mennyisége a női szervezetben. 

Ez csökkenti a hajszálerekben a vér áramlását, és a női menstruációs ciklus során a változó ösztrogénszint közvetetten változtatja a

 nők hőérzetét. A különböző hőérzet másik oka az anyagcsere eltérő tempója: általában a férfiak anyagcseréje gyorsabb, ez gyorsabb véráramlást és a végtagok gyorsabb felmelegedését eredményezi.

A fenti tényeket figyelembe véve, empátiával „felmelegítve”, párunkkal együtt döntsük el a kívánt hőfok beállítását.

 

 

Fordítás és összefoglaló: Péter Emőke, GreenDependent és Eco-Trend Egyesület

Forrás: https://www.theguardian.com/science/shortcuts/2017/oct/11/why-women-sewcretly-turn-up-the-heating és http://www.telegraph.co.uk/men/relationships/11287394/Why-do-so-many-men-and-women-argue-over-the-thermostat.html

Képek forrása: https://www.pinterest.com/pin/330944272599763682/ és Gender heat