A felelős (legeltető), klímabarát állattartásról bővebben – kiadványok és érdekes linkek

Hogy milyen egy felelős állattartó? A Póth Virág által leírtakból elég jól kirajzolódik a kép... De röviden összefoglalva, a csenderesiek a következők mentén dolgoznak: „Szeretnénk megőrizni és tovább javítani földjeink és állatállományunk állapotát, célunk egészséges környezetet biztosítani, egészséges élelmiszert termelni, valamint, ha kis lépésekben is, de fejleszteni a gazdaságot. Célunk, hogy minél több embert ráébresszünk arra, hogy a konvencionális gazdálkodás feltehetőleg zsákutca, valamint, hogy a mai hagyományos élelmiszeripari termékek legnagyobb része káros az egészségre.” (Biokultúra Magazin 2013/3)

A Greenpeace nem csak, hogy egyetért, de kutatja is a témát. Ökológiai állattenyésztés a világban és itthon című kiadványukban három olyan tanulmányt olvashatunk, amely a hazai nagyüzemi állattartás gondjaira nyújt választ. A legeltető állattartás szerepe a hazai fenntartható mezőgazdaság megvalósításában című tanulmányban bővebben olvashatunk a legelők felhagyásának szomorú következményeiről (hullámtéri rétek elvesztése, hegyi kaszálók eltűnése, az állattartó telepek óriási energiaigénye, a húsminőség és élelmiszerbiztonság romlása, a mezőgazdaságban foglalkoztatottak számának csökkenése stb.), és a lehetséges megoldásokról is.

„Ökológia gazdálkodás” és „ökológiai állattenyésztés” a Greenpeace meghatározásában - „Az ökológiai gazdálkodás egészséges gazdálkodást és egészséges élelmiszert jelent a ma és a jövő emberének. Óvja a talajt, a vizet és az éghajlatot, elősegíti a biológiai sokféleséget, nem szennyezi a környezetet vegyszerekkel, valamint genetikailag módosított szervezetekkel. Az ökológiai állattenyésztés a haszonállatokat nélkülözhetetlen elemként integrálja a mezőgazdaságba: ők optimalizálják a tápanyagok felhasználását és körforgását, és sok térségben a szükséges mezőgazdasági igaerőt is biztosítják. Az ökológiai állattenyésztésben a takarmányozást a gyepek, a legelők és a (mezőgazdasági) melléktermékek biztosítják, minimalizálva a termőföld használatát és az élelmiszertermelést célzó földhasználattal való versengést. Az ökológiai állattenyésztés egy méltányos világélelmezési rendszer részekeként óvja a természetes életközösségeket.”

Míg a nagyipari állattartás komoly tényező a klímaváltozás előidézésében, az ökológiai állattartás csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. Sőt, vannak olyan vélemények is, hogy a legeltetéshez való visszatérés jelentősen enyhítheti a klímaváltozás problémáját.

Ha visszaállítanánk az egykori óriási legelők gazdag ökoszisztémáját, helyrebillenne a kimerített mezőgazdasági területek szervesanyag-tartalma, és vele a szén-körforgás, és egyetlen generáció alatt óriási változást tudnánk elérni a szén-dioxid-kibocsátás kezelésében.

Ha visszatérünk a legeltetéses állattartáshoz, és területváltásra alapozott rotációs legeltetést alkalmazunk, akkor több millió hektár agyonműtrágyázott, permetezett, GMO-növényekkel bevetett, üzemanyag- és víznyelő földet tudunk meggyógyítani és átalakítani egészséges, jó minőségű szénelnyelő legelőkké.” (Dawn Gifford, Small Footprint Family)

 

További érdekes cikkek a témában:

https://www.theguardian.com/commentisfree/2010/sep/06/meat-production-veganism-deforestation

http://www.sustainabletable.org/1649/the-meat-to-eat

http://www.worldwatch.org/node/549

https://www.theguardian.com/environment/2017/oct/12/proof-that-sustainable-meat-and-dairy-farming-can-work

https://gasztrohos.hu/gyik/bio-elelmiszer/

metán:

http://www.greenpeace.org/hungary/PageFiles/654533/okologiai_allattenyesztes.pdf

http://smallfarms.oregonstate.edu/sfn/su12cfootprint

 

Szerkesztette, fordította: Antal Orsolya, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2018. márciusi (105.) számában.

 

Forrás: http://www.greenpeace.org/hungary/PageFiles/654533/okologiai_allattenyesztes.pdf

https://www.smallfootprintfamily.com/grass-fed-beef-and-global-warming

Képek forrása: Csenderes Biodinamikus Gazdaság és www.smallfootprintfamily.com