Energiamegtakarítási tippek - világítás

A természetes fény kihasználásával kombinálva, egy jól szabályozható, jó minőségű és energiahatékony világítási rendszer csökkenti a karbantartási költségeket. Íme néhány tanács, hogyan fejleszthetjük világítási rendszerünket, hogy költséghatékonyabb és magasabb minőségű fényviszonyokat érhessünk el:

 

 • Használjunk természetes fényt, amikor csak lehetséges. A mesterséges fénynél kellemesebb, ráadásul ingyen van. Napközben a függönyöket és sötétítőket húzzuk el.
 • Csak annyi mesterséges megvilágítást használjunk, amennyi szükséges. Kapcsoljunk le minden egyéb lámpát, a folyosókon, lépcsőházakban, mellékhelyiségekben és az udvaron. Az üres helyiségekben se égjenek a lámpák feleslegesen.
 • Biztosítsunk az adott tevékenységhez igazodó megvilágítást.
 • Használjunk az adott helyiség igényeinek megfelelő, ugyanakkor a lehető legkevesebb wattot fogyasztó világítótestet.
 • A világítási rendszer kialakításakor törekedjünk arra, hogy minden egyes világítótestnek külön kapcsolója legyen. Kerüljük azt a megoldást, amikor egy kapcsoló egyszerre több lámpát is működtet.
 • Két vagy több ajtóval rendelkező szoba esetében lehetőleg minden ajtó közelében legyen alternatív kapcsoló, ezzel elősegítve a villany leoltását a helyiség elhagyásakor.
 • Fontoljuk meg az időzítők és érzékelők alkalmazását mind a beltéri, mind a kültéri világítás tekintetében.
 • Győződjünk meg róla, hogy a kültéri világítótestek csak akkor vannak felkapcsolva, ha azokat használják.
 • A karbantartás is fontos! Tisztítsuk az ablakokat rendszeresen, hogy minél több fény jusson be a szobába, és kevesebb mesterséges fényt kelljen használni. A világítótesteket és búrákat is rendszeresen takarítsuk, ezáltal javítva hatékonyságukat.
 • Válasszunk olyan búrákat, amelyek a fény lehető legnagyobb részét átengedik, így kevesebb wattos égőt is használhatunk. Figyelem, egyes búrák a fény akár több mint 50 %-át leárnyékolhatják!
 • A fényszabályozók pont megfelelő mennyiségű megvilágítást biztosítanak, a világításból eredő energia 40-60%-át is megspórolva. A fényszabályozó (vagy fényérzékelős szabályozó) a természetes fény hatására képes lejjebb venni vagy akár ki is kapcsolni a mesterséges megvilágítást, a különböző tevékenységek számára eltérő mennyiségű megvilágítást tud biztosítani, valamint jelenlét-érzékelője segítségével le tudja kapcsolni a villanyt ott, ahol nem tartózkodik senki.

 

Tippek haladóknak

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a falak színe szintén befolyásolja a világítás hatékonyságát... a kedvünkről nem is beszélve. Csökkentsük megvilágítás iránti igényünket és növeljük jóllétünket halványszínű falak és plafonok segítségével :)

Amit még megtehetünk...

Csökkentsük a mesterséges fény használatát a tetőterekben is: A mesterséges megvilágítás pénzbe kerül, de a tetőtéri ablakokon természetesen bejutó fény ingyen van. Használjuk ki a napfényt, és csak a sötétebb zugokban kapcsoljunk villanyt.

További világítással kapcsolatos megtakarítási tippeket találunk a Kattanj Zöldre online eszköz 2. szintjén, amit bejelentkezés után érünk el.

 

Kisebb beruházásokkal elérhető energiamegtakarítás

Helyettesítsük a meglévő világítótesteket alacsonyabb energiaigényű megoldásokkal, mint például CFL (Compact Fluorescent Lamp, avagy kompakt fénycső) és LED (Light Emitting Diodes) világítótestekkel: bár többe kerülnek, de a hagyományos izzólámpákhoz képest mindössze 10-20 százaléknyi energiát igényelnek, ráadásul tovább is tartanak – 4-től egészen 30 évig is.

Garanciás termékeket vásároljunk, hogy elkerüljük az esetleges idő előtti hibákból adódó többletköltségeket.

Érdekesség

 • Jelenlét-érzékelők: Azokban a helyiségekben, ahol senki nem tartózkodik a világítás lejjebb vételével vagy kikapcsolásával a felszerelt érzékelők az áramhasználatot akár 30 %-kal is csökkenthetik.
 • Fényérzékelők: Ha érzékelő segítségével a mesterséges megvilágítás mértékét a rendelkezésre álló természetes fényhez igazítjuk, akár 40 %-os energiamegtakarítást is elérhetünk.

 

Források: http://www.energy.gov/energysaver/lighting-choices-save-you-money;

http://www.beaconlighting.com.au/lighting/lighting-tips/energy-saving-tips.html;

http://www.clacksweb.org.uk/environment/