Ehető virágok - a kerti és balkon élővilág tervezése

Bizonyos kultúrákban – a görög, római és kínai gasztronómiában – évezredes hagyomány a virágok konyhai felhasználása. Máshol – így hazánkban is – ez meglehetősen ritka alkotóeleme egy-egy salátának, desszertnek. A gasztronómiai trendek alapján viszont úgy tűnik, egyre többen fedezik fel (újra) a virágot mint táplálékot, mely különleges ízvilágával és megjelenésével valódi kulináris élményt nyújt.

A virágok ízvilága nagyon szerteágazó: akad köztük kissé csípős, borsos, és persze édeskés-illatos is. A virágszirmokat tehetjük teába, sütemény tetejére, házi készítésű jégkrémbe, készíthetünk szörpöt, a nagyobb virágbimbókat akár meg is tölthetjük. Jégkockába is zárhatjuk, így később a hideg italokat, limonádét, jeges teát extra ízzel, illatosan fogyaszthatjuk. Felhasználásának csak a fantáziánk, kreativitásunk szab határt.

A biztonságos felhasználás érdekében tartsuk szem előtt az alábbiakat:

  • csak az általunk jól ismert fajtákat gyűjtsük étkezési célra;
  • csak saját termesztésű, vagy megbízható helyről származó virágot fogyasszunk! A kertészetekből, virágboltból származó növényeket jó eséllyel növényvédőszerrel vagy egyéb vegyszerekkel kezelték;
  • a forgalmas utak mentén vagy parkokban mellőzzük a gyűjtögetést, mivel az itt élő növények szennyezettek lehetnek;
  • étkezés előtt távolítsuk el a porzókat és a termőt, és csak a virág szirmait fogyasszuk;
  • ha bármire allergiásak vagyunk, óvatosan vezessük be az étrendünkbe az ehető virágokat.

 

Lássunk hát néhány általánosan fellelhető virágfélét, melyekre mostantól nemcsak kertünk díszeként gondolhatunk, hanem finom falatként - és méheknek szolgáló táplálékként! - is:

Büdöske – virágszirmait gyógyteák, saláták, köretek ízesítésére használhatjuk. A sáfrányt helyettesíti. Létezik citrom zamatú változata is. Összevágott szirmait ajánlják rizshez, liszthez keverve, levesekbe.

Hagymafélék – a hagymafélék családjába tartozó összes faj (póréhagyma, metélőhagyma, fokhagyma)  virága ehető és nagyon ízletes.

Körömvirág – A körömvirág szirmok kissé borsos, csípős ízűek; élénksárga színükkel pedig feldobják az ételeink megjelenését.

Kamilla – teaként gyakran használjuk, viszont jó tudni, hogy maga a virág is édes, ízletes. Aki allergiás a parlagfűre, óvatosan fogyassza, mert allergizáló lehet.

Levendula – édes, fűszeres ízű virág; sós és édes ételekhez egyaránt illik.

Rózsa – Minden rózsaszirom ehető, a sötétebb színűek intenzívebb ízűek. Tökéletesek az italokhoz, desszertekhez, valamint különböző dzsemekhez.

Százszorszép – kissé diós íze igen kellemes. A fiatalabb levelei is ehetők.

Violafélék – Egy viszonylag közismert ehető virág, melynek virágos, édeskés íze van, és nagyon mutatós. A virágait felhasználhatjuk salátákba, desszertekhez és italokba.

 

Fordítás és összefoglaló: Király Andrea, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2018. márciusi (105.) számában.

 

Forrás: https://www.treehugger.com, https://www.theguardian.com/, http://www.selectfood.hu/