„Atomtudatosság” csapdák nélkül

A tervek szerint 2023 végén, 2024 elején üzembe fogják helyezni a paksi atomerőmű új blokkját, a Paks II beruházás eredményét. Az idő rövid, a történet felgyorsult, most erkölcsi kötelessége minden állampolgárnak tájékozódni, kérdezni, felelősséggel dönteni és döntéseket számonkérni.

Már az építésről szóló első megállapodás Magyarország és Oroszország között váratlanul és titokban zajlott 2014 januárjában, hatástanulmány, parlamenti vita, felhatalmazás, közbeszerzés nélkül. Demokráciában ez elképzelhetetlen, de Magyarországon megvalósult.

Az Energiaklub kutatásai igazolják, hogy a Paks II beruházásal kapcsolatban számos tisztázatlan környezetvédelmi, biztonsági és egészségkárosító probléma felmerül, amelyek Magyarország egész területét, sőt az egész kelet-európai régiót érintik.

Az ügy „élet-halál” jellege megköveteli minden felelős érintettől a tanulást, a tájékozódást, az utánajárást és utánaszámolást. Ehhez nyújt segítséget az Energiaklub Tények Paks II-ről  kiadványa. Kérdéseket és válaszokat fogalmaz meg a  beruházás megvalósulásához szükséges gigantikus nagyságú oroszországi hitelről, a lehetetlen megtérüléséről, a nem egyértelmű biztonságosságról és a legfontosabb: alternatívákról.

Az Energiaklub blogja, az Atomcsapda, hangoztatja, hogy az energia létszükségletünk, de az energia szolgálja az emberiséget és nem fordítva. A blog célja, hogy az atomenergiával kapcsolatos minden tudnivaló átlátható, elérhető és megérthető legyen. A tudatosságot szolgálja a blogon közzétett nyolcrészes dokumentumfilm, amely sok szempontból körbejárja az atomenergia témakörét magyarországi és tapasztalt külföldi szakemberek segítségével. A film fókuszál többek között a radioaktív hulladékok megoldatatlan kezelésére, a nukleáris technológia veszélyeire, a társadalmi részvétel fontosságára a döntéshozatalban.

Gondoljunk arra, hogy legutóbb mennyire körültekintően vásároltunk futócipőt, autót vagy háztartási gépet: utánaolvastunk, összehasonlítottunk, utánaszámoltunk, véleményeket kértünk. Tegyük most is azt, hiszen mindenik adófizető pénztárcája bánja és mindenik földlakó egészsége forog kockán.

Az erő legyen veled, az atomerőmű-mentes!

 

 

Szerkesztette: Péter Emőke EcoTrend Egyesület, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2018. márciusi (106.) számában.

 

 

Forrás: http://atomcsapda.blog.hu/ és https://energiaklub.hu/brossura/tenyek-paks-ii-rol-4531

Kép forrása: https://energiaklub.hu/ és http://atomcsapda.blog.hu/