Kislábnyomos tippek

Egy kosárkányi húsvéti válogatás: fenntartható étkezés, zöld húsvéti tippek, receptek, tavaszi szemezgető

 


A digitális függőségben sokan már többet nézelődnek a neten, mint amennyit alszanak, esetleg több időt szánnak a telefonjaikra, mint a párjukra, családjukra.

Nem csak az áramfogyasztásunk nő az állandó monitorbámulással, hanem a stressz-szintünk, és a mozgásszegény életmódból eredő egészségügyi kockázatok is.


 
Mindannyiunknak vannak használható, jó állapotban lévő, továbbadható dolgai, ahogy mindenféle szükségletei is. Hogyan adjunk túl a cuccainkon és szerezzük be, amire szükségünk van minél fenntarthatóbb módon? Szervezzünk közösségi csereberét!
 
A közösségi csereberéken áruk és szolgáltatások találnak vevőre házi almalekvártól a játékokig.


Itt a nyár, a gyümölcsszezon, a nagy meleg és a pihenés ideje is.

Az alábbi tippválogatás segít a hőség elviselésében, a nyári bőség megőrzésében télire, illetve egyszerű, olcsó és környezetbarát ötleteket ad szabadidőnk eltöltésére.


Az aszfaltborítás nélküli területeken a lehulló esőt elnyeli és tisztítja a talaj és a növények – de ha az eső a tetőkre, utcára és parkolókra esik, nem tud a földbe szivárogni. A városi csapadékvíz tele van szeméttel, baktériumokkal, nehézfémekkel és egyéb szennyező anyagokkal, így a tisztítás nélkül elfolyó csapadékvíz jelentősen szennyezi természetes vizeinket. Jelentősebb mennyiségű csapadék esetén az elfolyó víz eróziót és áradásokat is okozhat. Mindkét problémára megoldást kínálnak az esőkertek!


Hogyan lehetnénk öko-turisták, azaz nyaralhatnánk környezettudatosabban, úgy, hogy pihenésünknek a lehető legkevesebb negatív környezeti hatása legyen?

Különböző tanulmányok szerint a nyaralások környezeti hatása, vagy öko-lábnyoma 5 főbb tényezőből tevődik össze...


Az elmúlt egy évben számos szempontból átalakult életmódunk: az oktatás és a munka mellett családi, baráti találkozóink és persze más rendezvényeink is az online térbe költöztek. Ha ezeket is zölden szeretnénk megtartani, van pár dolog, amit nem árt tudnunk - és persze néhány olyan is, amivel csökkenthetjük környezeti terhelésünk. :-)


A közösségépítést, önellátást, a körkörös gazdaság épülését, a hulladékcsökkentő életmódot, hulladékújrahasznosítást segítik a cikkben található applikációk.


Mit kezdjünk az őszi falevéllel? Hogyan takarékoskodhatunk a téli fűtés kapcsán? Felkészültünk a fűtési szezonra? Alábbi tippjeink ezekben a kérdésekben segítenek eligazodni.


A méltányos kereskedelem, azaz fair trade alapelvei ötvözik az emberek társadalmi-gazdasági helyzetének javítását a környezeti és kulturális gondoskodással. Olyan alapelvek ezek, amelyekre – az egyéni cselekvés szintjén - a saját életünket is építhetjük.